Saját elnöki gárdáját is feloszlatja Erdogan

A tisztogatási hullám elérte az elnöki gárdát is Törökországban: az elitcsapatból csaknem 300 embert vettek őrizetbe a múlt heti puccskísérlet után.

Binali Yildirim kormányfő azt mondta az A Haber tévécsatornának, hogy nincs szükség az alakulatra. Az elnöki gárda két és félezer katonából áll, közülük 283 került őrizetbe.

Korábban letartóztatták Fethullah Gülen egyik unokaöccsét is – Ankara szerint ő állt a felkelés mögött. Muhammet Sait Gülent Erzurumból vitték Ankarába kihallgatni – jelentette az Anadolu hírügynökség. Ugyancsak őrizetbe vették a puccskísérlet előkészítésével vádolt, Amerikában élő hitszónok legfőbb segítője is: Halisz Handzsi az elnöki hivatal egyik munkatársa szerint két nappal a hatalomátvételi kísérlet előtt érkezett Törökországba.

Közben maga Fethullah Gülen, Erdogan volt szövetségese azt kérte Washingtontól, hogy mondjon nemet Ankara kiadatási kérelmére.

Szombaton Erdogan elnök 30 napra emelte azt az időtartamot, ameddig bárkit is őrizetben lehet tartani. Erre a puccskísérlet után 3 hónapra kihirdetett rendkívüli állapot adott lehetőséget. Eddig már több mint 10 ezer gyanúsítottat vettek őrizetbe – ez jelentősen megnyújthatja az eljárásokat.

Rendeletet hoztak arról is, hogy bezárnak 35, Gülenhez köthető egészségügyi intézményt, 934 iskolát, 109 diákotthont, 1125 egyesületet, 104 alapítványt, 19 szakszervezetet, valamint 15 magánegyetemet. Az intézmények minden ingóságát és ingatlanát térítésmentesen elkobozzák.

Ugyancsak szombaton az ankarai főügyész, Harun Kodalak arról számolt be, hogy a korábban őrizetbe vett katonák közül 1200-at kiengedték. A török média szerint alacsony rangú egyenruhásokról van szó. Több ezren viszont továbbra is őrizetben maradnak a fegyveres erőkből, köztük több mint száz tábornok és admirális.

Erdogan elnököt nemcsak emberi jogi csoportok bírálják kemény lépésiért, de Franciaország, Németország és az Európai Unió is. A török államfő a France 24 televíziónak azt mondta: az EU elfogult és előítéletes Törökországgal szemben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez