Megszökött az észak-koreai diákdelegáció egy tagja

Többek között egy észak-koreai diákdelegáció is részt vett a Nemzetközi Matematikai Diákolimpián Hongkongban. Az egyik diák egyszer csak eltűnt. Később kiderült: disszidált.

A verseny záróünnepsége július 15-én volt, másnap egy fiú késő este egyszer csak eltűnt. A csoport eredetileg 6 diákból és 2 tanárból állt, július 19-én el is hagyták a várost. Később kiderült, hogy a hiányzó diák disszidálni szeretett volna, és menedékjogot kért – írja a South China Morning Post.

A küldöttség a városban az 57. Nemzetközi Matematikai Diákolimpián vett részt, melyet minden évben megtartanak a Hongkongi Tudományegyetemen. A versenyen az észak-koreai csapat még a hongkongit is megverte, sőt arany és ezüstérmet is szereztek a tagjai. Állítólag a csoport barátságos volt, mindenki nagyon jól beszélt angolul.

Hongkongban Dél-Korea vezető diplomatája szűkszavú maradt a disszidens diák hollétét és biztonságát illetően, miután az eset megjelent a helyi sajtóban tegnap. A Távol-Keleti Pénzügyi Központ épületben, ahol a konzulátus is található az ötödik emeleten, csütörtökön egy civil ruhás rendőrt látott a sajtó, aki az újságírókat a hallba terelte, arra hivatkozva, hogy a média privát területen tartózkodott.

Az újságírók tömege Pokémon Go-val ütötte el az időt, várták, hogy kapnak valamilyen információt. Amikor a főkonzul,  Kim Kwang-dong megjelent a hallban, mindenki akcióba lendült. A diplomata viszont semmit sem árult el.

„No comment, no comment” – mondta az újságíróknak.

Szakértők szerint az ügy nagyon ritka, mert a város nem gyakori célpontja az észak-koreai disszidenseknek. Éppen ezért nem is igazán tudják kezelni a dolgot. Az utolsó menekültek, akik Hongkongban kértek menedékjogot, 1996-ban érkeztek a városba. Egyelőre tehát a hongkongi sajtó nem tud semmit arról, hogy mi lesz a fiú sorsa, vajon kap-e menedékjogot, vagy visszaküldik Észak-Koreába.

Azt viszont tudjuk, hogy az ominózus Nemzetközi Matematikai Diákolimpián magyar csapat is részt vett az alábbi eredményekkel: Gáspár Attila (aranyérem), Szabó Barnabás (ezüstérem), Lajkó Kálmán (ezüstérem), Baran Zsuzsanna (bronzérem), Williams Kada (bronzérem), Nagy Kartal (ezüstérem) /Forrás: KöMaL – Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok Informatika rovattal/

13719529_1224702300929299_2254082181261287571_o

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez