Kretén Google – orosz elnevezések a Krímben

Nincs könnyű helyzetben a Google 2014 márciusa óta, amikor Oroszország annektálta a Krím-félszigetet. Valahányszor aktualizálná a nemzetközileg el nem ismert státuszú terület térképét, vagy Kijevet, vagy Moszkvát magára haragítja.

Ukrajnában 2015 májusában életbe lépett a dekommunizációs törvény. A kommunista és náci totalitárius rendszereket, illetve azok propagandáját és szimbólumait tiltó törvény tömeges névváltoztatással jár országszerte. Így keresztelték át például Dnyepropetrovszkot Dnyeperre, Kirovogradot Kropivnyickijre.

A változást a Google Maps is lekövette, a Krímben is – fedezték fel szemfüles orosz felhasználók július 27-én éjjel. Az ukrán törvénynek megfelelő aktualizálást kartográfiai kreténségnek nevezte másnap a félsziget belügyminisztere, Dmitrij Polonszkij a RIA Novosztyi állami hírügynökség kérdésére.

„Oroszországnak megvannak a maga kartográfiai szolgáltatásai, és nekünk egyáltalán nem fontos használnunk a Google-t a tájékozódásban”

– jelentette ki Polonszkij.

A Krím miniszterelnöke, Szergej Akszjonov pedig egyenesen azzal vádolta meg a Google-t, hogy az ukrán ruszofóbiához asszisztál.

A botrány késő délutánján a RIA Novosztyi érdeklődött a Google-nál. A cég sajtószolgálata elárulta, már gőzerővel dolgoznak a térképek újabb aktualizálásán, és hamarosan minden krími település visszakapja orosz elnevezését.

Kép: A Krím-félsziget (Wikimedia Commons)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez