Ferenc pápa: az iszlám nem egyenlő a terrorizmussal!

Minden valláson belül léteznek kis csoportok, melyek szélsőségesek és terrorakciókat követnek el. Nálunk is volt ilyen – mondta a pápa Lengyelországban, ahol részt vett a katolikus ifjúsági világtalálkozón. Abban a világban kap szerepet a terrorizmus, ahol a fiatalok elveszítették Istent, és ahol nincsen más ideál, mint a pénz- hangsúlyozta a katolikus egyház feje.

Ferenc pápa ismét megemlékezett Hamel atyáról, akinek a torkát mise közben vágta el két iszlamista terrorista Normandiában. A nyelvvel is lehet ölni, nem csak késsel – hangoztatta a pápa arra utalva, hogy a szörnyű gyilkosságot sok helyen rasszista és iszlámellenes uszításra használták fel. Itáliában naponta vannak olyan hírek, hogy valaki megölte a feleségét vagy a fiát. Ezek a gyilkosok megkeresztelt emberek, mégsem ír ennek kapcsán senki sem vallási problémáról – hangoztatta Ferenc pápa.

Hamel atyát kedden temetik el Rouenban a híres katedrálisban. Csak a családtagok és papok lesznek jelen. A normandiai kisváros muzulmán közössége megtagadta az egyházi temetést attól a fiatal terroristától, aki elvágta az idős pap torkát mise közben. A muzulmán közösség vezetője azzal indokolta a döntést, hogy a gyilkosság beszennyezte az iszlámot, így annak elkövetője önmagát zárta ki a muzulmánok köréből. A franciaországi muzulmánok közösségének vezetője arra kérte a hívőket, hogy vegyenek részt a katolikus miséken, ezzel is kimutatva, hogy semmiképp sem azonosulnak a terrorakcióval. Franciaországban több mint ötmillió muzulmán él, számukra új együttélési megállapodást javasolt Manuel Valls miniszterelnök.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez