A muzulmán közösség nem hajlandó eltemetni a pap gyilkosát Normandiában

Adel Kermiche, aki társával együtt elvágta az idős katolikus pap torkát a mise idején a templomban, foltot ejtett a muzulmán közösség becsületén.

Ezért nem méltó arra, hogy a muzulmán közösség temesse el! Így döntött az elöljáró abban a normandiai kisvárosban, ahol kedden két fanatikus iszlamista megölt egy papot és súlyosan megsebesített egy másik embert a templomban. Mindkét fiatalember letette a hűségesküt az Iszlám Állam kalifájának, Abu Bakr el-Bagdadinak.

Franciaországban az ötmilliós muzulmán közösség vezetője arra szólította fel a hívőket, hogy vasárnap vegyenek részt a katolikus miséken. Ily módon mutassák ki, hogy semmiképp sem azonosulnak az idős pap meggyilkolásával. Hamel atyát kedden temetik el Rouen híres katedrálisában – csak családtagok és papok jelenlétében.

Manuel Valls miniszterelnök közben olyan megállapodást javasolt a muzulmán közösségnek, amely újraszabályozná az együttélés feltételeit Franciaországban.

A kormányfő átmenetileg megtiltaná, hogy a mecseteket külföldről pénzeljék és, hogy oda külföldről érkezzenek hitszónokok. Sok francia állampolgárságú muzulmán fiatal olyan mecsetekben vált az iszlamista fanatizmus hívévé, melyet külföldről pénzeltek. Szaúd-Arábia és az Emirátusok sok mecsetet támogatnak anyagilag Európában. Ezeknek a mecseteknek a szerepét mind többen bírálják, hiszen ott olykor szélsőséges nézetek is teret kapnak, melyek a terrorizmus irányába terelhetik a fiatalokat Franciaországban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez