Tudtad, hogy ennyire népszerű a curry Japánban?

Miközben a legtöbben a curryt Indiához kötik, talán meglepő, de igaz, hogy nagyon népszerű Japánban is. Ráadásul egy sor CD jelenik meg indiai curry éttermek zenéjével, és ezek szintén jól fogynak.

Ahol a curry király

Akik még soha nem jártak Japánban, azoknak talán meglepetés, hogy rengeteg indiai étterem, vagyis inkább curry étterem van, melyek nagyon népszerűek. Tokióban elég egy kicsit sétálni ahhoz, hogy ez nyilvánvaló legyen: szinte minden második sarkon kapható curry.

A Tabelog étteremjegyzéke 21.188 curryüzletet ismer Japánban, ami jóval több, mint ahol tésztát (14.345), vagy hagyományos okonomiyakit (sokan japán pizzának nevezik – 17.382) szolgálnak fel. Így aztán nem nehéz elhinni, hogy a curry alapvető japán kaja, amit bőséges adagokban kínálnak méltányos áron.

20130904_215314

Hogyan képzeljük el?

A japán curry alatt nem a curry-port kell érteni, de elkészítése hasonló. A curry a tamil kari szónak egy túlságosan leegyszerűsített változata, melynek “szósz”, “mártás” a jelentése. A nálunk erős, jellegzetes fűszerkeverékként ismert curry Indiában valójában nem is létezik. Az indiaiak körülbelül 25-30 fűszerből produkálják a különböző aromákat, egy-egy ételbe általában hat-nyolcféle fűszert tesznek. Ezen fűszerekből és zöldségekből egy sűrű, pörköltszerű étel készül, melyhez Japánban köretként általában rizst szolgálnak fel.

1408india10

Hogy került Japánba?

A curry a 19. században került át Japánba, amikor az ország megnyitotta határait a nemzetközi kereskedelem előtt. A curry közvetetten a britek által jutott be, India ugyanis az ő gyarmatuk volt. A curry elnevezést is eredetileg két, egymástól független indiai kifejezésből “honosították” a britek. Ilyen módon tehát voltak benne változások: könnyebb és édesebb volt, amit befogadtak a japánok.

A brit curry-t, avagy a curry-s rizst (kareraisu) szintén egyszerűen curry-nek, vagy kare-nek nevezik, és Japán alapvető ételévé vált, majd megnyitotta a kaput az autentikusabb indiai curry (indo kare) előtt is. Az indiai curry éttermekben sokan láttak már üzleti lehetőséget itt, így nem meglepő, hogy sok vendéglőt nepáliak, bengáliak vagy más dél-ázsiai országokból érkezők vezetnek. Bár ezek az üzletek sok különböző ízt honosítottak meg, rendkívül hasonlóak. Az ételek mindegyike általában mustársárga vagy barna színű curry. Az éttermekben pedig sok-sok plakát és zene szól a curry anyaországából, mint péládul a Panjabi MC.

Az indo kare dallamai

Az indiai zenei kínálat mindig megjelenik az ilyen helyeken, ami furcsa érzéseket kelthet. Nem nagyon ismertem korábban az indiai zenét, de itt hozzá lehet szokni – ami, ha belegondolunk, elég furcsa, hisz nem erre számít az ember Japánban.

top14

Mivel sok japán ember érezhet így, a Victor Entertainment kiadott egy CD-sorozatot, melyben a japán éttermekben leggyakrabban játszott dalok szerepelnek. Ahogy a pizza Amerikában, vagy a spagetti a Fülöp-szigeteken, a curry már része a japán kultúrának.

Mára pedig az indiai zene is otthonra talált itt. Történnek furcsa dolgok a Távol-Keleten, ezeket a jövőben is igyekszünk megírni. Addig is küldjük ezt a dalt mindenkinek, aki szereti.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez