Több száz áldozata van a fülöp-szigeteki drogháborúnak

Agyonlőtt emberek holttestei fekszenek az utcákon a Fülöp-szigeteken. Ez az ára Rodrigo Duterte elnök kábítószerellenes háborújának a nyomornegyedekben.

Több száz ember halt meg, mióta Duterte megnyerte a választást májusban. Akkor ígéretet tett, hogy megszabadítja a társadalmat a kábítószertől és a bűnözéstől – írja a nationmultimedia.com az AFP-re hivatkozva.

Egy képen, mely azóta igen népszerű lett az interneten, egy fiatal nő látható, aki üvölt a fájdalomtól, karjaiban halott férjével.

„A férjem ártatlan volt, soha nem bántott senkit” – mondja halott riksasofőr felesége, akinek férjét kábítószer-terjesztés miatt lőttek le.

feferferf

A rendőrségi eheti adatai szerint 402 gyanúsítottat öltek meg, és ebben nincsenek benne azok, akikkel önbíráskodók végeztek. Az ország első számú tévécsatornája arról adott hírt, hogy 603 embert öltek meg Duterte májusi megválasztása óta, abból 211-gyel ismeretlen fegyveresek végeztek.

A feltételezett kábítószer-kereskedők búvóhelyein történt rendőrségi razziák szinte minden esetben halállal végződtek. A hatóságok szerint azért, mert a bűnözők ellenálltak a letartóztatásnak. Feltételezhetően drogellenes szimpatizáns önbíráskodók is gyilkoltak.

Az áldozatok nem gazdagok

Egy feltételezett drogdíler, Siaron nem úgy élt, mint egy mexikói vagy kolumbiai drogbáró. Viskót bérelt a barátnőjével, mely vaslemezekből állt, nem volt nagyobb, mint egy disznóól.

„Időként sokáig aludtunk, hogy már csak az ebéd és a vacsora miatt kelljen aggódnunk” – mondta a halott utcai árus élettársa az AFP-nek. A lelőtt Siaron ráadásul egyike volt azoknak, akik Dutertére szavaztak.

fasferre

Sok droghasználó és piti drogdíler megadta magát. A rendőrség szerint megdöbbentő, hogy 565 ezer ember adta fel magát a kerületi rendőrségeken. Sokan közülük megígérték, hogy változtatnak az életükön.

Egyes körzetekben gyermekek számára éjszakai kijárási tilalmat vezettek be, a szabálysértőket és szüleiket pedig tanácsadásra kötelezték.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez