Zavargás és nyugtalanság Etiópiában

Halálos kimenetelű zavargások robbantak ki Etiópia északnyugati részén, legkevesebb hét ember halt meg a kormányellenes tüntetők és a rendőrök közötti összecsapásokban. A fővárosban, Addisz-Abebában is rendkívül feszült a helyzet, a rendőrség több tucat tüntetőt hurcolt el. Az utcára vonuló tömeg elsősorban a jogai tiszteletben tartását követelte a kormánytól.

Újabb tüntetések és zavargások rázták meg Etiópiát, ahol egyre feszültebb a helyzet a különböző népcsoportok és a kormány között, miután a hatóságok rendre erőszakkal elnyomják a tiltakozó megmozdulásokat.

A legsúlyosabb összecsapások Etiópia északnyugati részén, Nemekte városában zajlottak le a hétvégén. Helyi források a BBC-nek és az AFP-nek legkevesebb hét halálos áldozatról számoltak be, miután a rendőrök összecsaptak a tüntetőkkel. Meg nem erősített források szerint a rendőrség éles lőszert is bevetett a tüntetőkkel szemben. A fővárosban is feszült volt a helyzet, ott több százan vonultak. A rendőrség nagy erőkkel reagált, és több tucat tüntetőt erőszakkal elhurcolt.

Az utcákra vonuló tömeg elsősorban a rendőri túlkapások, az emberi és szabadságjogok eltiprása miatt tiltakozott a kormány ellen. Többen a politikai elítéltek szabadon engedését, mig mások a személyi szabadság visszaállítását és sérthetetlenségét követelték. Több aktivista pedig felhívta a figyelmet arra, hogy a rendőrség az elmúlt hónapokban több ezer embert tartóztatott le a tüntetések miatt és több százat gyilkolt meg.

A kormány most blokkolta az internetes közösségi oldalakat és betiltott mindennemű utcai tiltakozást az országban. Közben a miniszterelnök, Haile Mariam Dessalegn elítélte a zavargásokat kirobbantó aktivistákat, mondván: a tüntetők veszélybe sodorják a nemzeti egységet – ezért parancsba adta a rendőrségnek, hogy minden lehetséges eszközzel akadályozzon meg bármilyen tiltakozást.

kép:enca.com

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez