Maffiózó? Politikus? Titkosszolgálati tiszt? Központi bankár?

Mindegyik! – ezt állítja Vlagyimir Putyin egyik bizalmi emberéről a spanyol csendőrség pénzügyi vizsgáló csoportja. A Guardia Civil három éven keresztül vizsgálta egy bizonyos Alekszandr Romanov orosz gengszterfőnök spanyolországi ügyeit. Őt el is ítélték csaknem négyéves börtönbüntetésre pénzmosásért és törvénytelen ingatlanüzletekért. A vizsgálat során kiderült, kinek jelentett a Taganszkaja maffia feje. Putyin bizalmi emberének, Alekszandr Trosinnak. Ő volt a keresztapa, a Big Boss!

Véget nem érő telefonbeszélgetések folytak a maffiafőnök mallorcai villája és a moszkvai szenátus között. Trosin ugyanis a kérdéses időszakban épp ott volt alelnök. Az orosz maffiózó 1,65 milliós pénzmosást ismert be a spanyol bíróság előtt, de a Guardia Civil valószínűnek tartja, hogy ennél jóval többről volt szó. Nem alaptalan a spanyol csendőrségnek ez a feltevése: Oroszország központi bankját azzal gyanúsítják, hogy a nemzetközi pénzmosás egyik fő végrehajtója. A Global Financial Integrity nevű szervezet adatai szerint a moszkvai központi bank 2004 és 2013 között 1000 milliárd dollárt mosott tisztára!

Alekszandr Trosinnak ebben még csak közvetett szerepe lehetett. Változatos pályafutása során mindig közel állt az állambiztonsághoz és személyesen Vlagyimir Putyinhoz. 2004-ben ő vezette azt a vizsgálóbizottságot, mely a beszláni terrorista vérfürdő körülményeit elemezte. A vidéki iskolában 334 halálos áldozata volt az iszlamista terrorakciónak – köztük nagyon sok gyerek.

A nagy érzelmi vihart kiváltó ügyet Putyin nem véletlenül bízta régi hívére, Alekszandr Trosinra. Különben kiderülhetett volna, hogy a biztonsági erők enyhén szólva nem álltak a helyzet magaslatán. Trosin aztán egyre emelkedett a ranglétrán, és a spanyolországi nyomozás idején a szenátus alelnöke volt. Ám a pompás karrier ezzel még nem ért véget: kinevezték a Nemzeti Bank alelnökének. A pénzügyi válság idején nagy szükség van a politikai kapcsolatokra – indokolták a Nemzeti Bankban Putyin bizalmasának kinevezését, akinek korábban is dolgozott már ott. Akkor az egyik beosztottja nem volt más, mint a Spanyolországban elítélt maffiafőnök, Romanov. Egyébként Romanov ugyan lebukott, de a Taganszkaja maffia él és eleven Spanyolországban, éppúgy mint a Tambovszkaja maffia, melynek központja Szentpéterváron van. Egy spanyol bíró nemrégiben 142 bankszámlát és 191 ingatlant zárolt – valamennyi a két orosz maffia kezén volt.

Maga Trosin, a Nagyfőnök nem szerepel a gyanúsítottak között. Miért nem? Mi értelme lenne? – kérdeztek vissza a Guardia Civil nyomozói. Oroszország egyáltalán nem működik együtt az ilyen ügyekben. Maga Trosin csak annyit ismert el, hogy hatvanadik születésnapján köszöntötte őt a maffiafőnök, Romanov. Ez csak nem bűncselekmény Spanyolországban?

Fotó: kremlin.ru

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez