Miért nem fizet milliárdos örökösödési adót Nagy-Britannia leggazdagabb örököse?

Westminster új és ifjú (alig 25 éves) hercege 9 milliárd fontos vagyon boldog tulajdonosa. Ezt édesapjától, az előző Duke-tól örökölte. Nagy-Britanniában az örökösödési adó elvben 40% is lehet. Így a királynő rokonának 3,6 milliárd fonttal kellene gazdagítania az államkasszát. Ez majdnem annyi, mint amennyit örökösödési adó címen összesen befizettek az Egyesült Királyságban (4,7 milliárd font). Csakhogy az igazán nagy vagyonok örökösei ügyesen ki tudják kerülni az örökösödési adót. Jól látszik ez akkor, ha megnézzük: mennyi adót fizettek összesen a brit polgárok az elmúlt évben ? 534 milliárd fontot, vagyis az örökösödési adó 1%-ot sem tett ki!

Hogy lehetséges ez? A családi vagyonkezelés (Trust) adja meg erre a választ. Nem egyetlen személy az óriási vagyon tulajdonosa, hanem több – legalábbis névleg. A hatalmas családi vagyont azután több részre osztják, és ezek a vállakozások fizetnek adót évente rendszeresen. Maga a családi Trust viszont csak tíz évenként adózik. Az ifjú Hugh Grosvenor így semmiképp sem kényszerül arra, hogy sok pénzzel gyarapítsa Őfelsége kormányának kasszáját.

A család vagyonának az alapja az ingatlanvagyon: London legértékesebb részein évszázadok óta a kezükben vannak mesés értékű telkek és házak. Egy jeles ős a napóleoni háborúk idején kezdte meg London belvárosának megszerzését. A Buckingham palota vagy a Parlament környékének jelentős része a család tulajdonában van. De vannak ingatlanbefektetések a Szilícium völgyben is Kaliforniában. Összesen 11,8 milliárd font értékű ingatlanvagyont kezel a Grosvenor Group. Ez évente rendszeresen adózik: legutóbb 528 millió fontos jövedelmet vallott be, és ezután 58 millió fontot fizetett be adóként az államkincstárba.

A Wheatsheaf hasonlóan egy vállakozás a családi vagyonkezelés tulajdonában. Elsősorban igen értékes mezőgazdasági területek vannak a kezén. (Westminster hercege az EU egyik fő kedvezményezettje a mezőgazdasági támogatások miatt – hasonlóan Őfelségéhez és a királyi család sok más tagjához. Számukra a Brexit komoly érvágást jelenthet.)

Végük pedig ott van a Family Investment Office, mely szintén a családi vagyonkezelés kezén van. Bár a családban csak kevesen számítottak az idősebb herceg halálára, hiszen az ex-Duke mindössze 65 éves volt. Ennek ellenére minden olajozottan megy, hiszen az adótanácsadók mindenre jóelőre gondoltak. Sokan bírálják ezt a jogi konstrukciót Nagy-Britanniában, de megváltoztatni aligha fogják. Ez biztosítja ugyanis a régi arisztokrata családok vagyonát. A királyi ház és az arisztokrácia – Franciaországgal ellentétben – megőrizte presztízsét. Vagyon nélkül ez aligha lenne lehetséges, de az ifjú Westminster herceg – hála a családi vagyonkezelésnek – Nagy-Britannia leggazdagabb örököse, akinek 9 milliárd fontos vagyona után alig kell örökösödési adót fizetnie…

Fotó: Tumblr

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez