Hororral végződött az indiai ünnepi sárkányeregetés

Háromszoros tragédia történt India fővárosában a sárkányeregetés során, ami igen népszerű szokás a függetlenség napján.

Minden évben több ezer indiai megy a tetőkre és az utcára, hogy papírsárkányt eregessen augusztus 15-én, India függetlenségének évfordulóján. A sárkányeregetés mindazonáltal verseny is. A cél az, hogy sárkány olyan módon repüljön, hogy a zsinegje elvágja egy másik sárkány madzagját, ami aztán lezuhan. Ezután jönnek képbe a gyerekek, akik egymással versenyeznek, hogy ki tudja hamarabb visszavinni a lezuhant sárkányt a tulajdonosának.

Az utóbbi években viszont a verseny már nem szórakozás, hanem néha igen extrém harc. A papírsárkány-boltok Kínából származó üvegcsipkés zsineget kezdtek árulni, hogy az könnyebben vágja el a másik sárkány madzagját. Most hétfőn három ember torkát vágta el ilyen típusú zsineg, amit a köznyelvben kínai manjha-nak neveznek.

efsaffdf

A delhi bíróság korábban kérte a városvezetést, hogy tiltsa be a manjhas használatát a függetlenség napja előtt, de úgy tűnik, hogy nem sikerült időben intézkedni.

Az áldozatok közül nem mellesleg kettő gyermek volt, három- és négyévesek. A kis Szancsi és Harry szüleikkel utaztak egy autóban, és a gyerekek kidugták a fejüket a napfénytetőn. Ekkor érte el őket egy manhja, mely kifeszült a fákon az út felett. A kórházba érkezéskor már mindkét gyermek halott volt. A harmadik áldozat, egy 22 éves motoros hasonló módon halt meg egy felüljárón.

Az elmúlt két évben 15 áldozata volt a kínai manjhasnak Delhiben és másik két észak-indiai államban. A balesetek után azonnal betiltották a manhja behozatalát, értékesítését, tárolását. Akit rajtakapnak, ezentúl akár 5 év börtönt is kaphat, illetve 100 ezer rúpiás büntetést (kb. 410 ezer forint).

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez