Kémek és hackerek: vajon kik állnak a Shadow Brokers mögött?

Washingtonban az oroszokat gyanúsítják azzal, hogy megszerezték az NSA, a Nemzetbiztonsági Ügynökség kódját, mellyel másokat figyelt meg. Az adatok, melyeket a Shadow Brokers közzétett. nem frissek: többnyire 2013-ból valók. Kaspersky, akit az orosz hackerek királyának tartanak, megerősítette: a közzétett informatikai megoldások az NSA módszerei lehetnek – ez aligha kétséges.

Az NSA egyik munkatársa, Edward Snowden Oroszországba menekült, miután leleplezte: az amerikai digitális hírszerzés rendszeresen megfigyeli nemcsak ellenségeit, de a barátait is! Az informatikai kémkedés nem új dolog. De miért tették közzé ezeket a felfedezéseket? Hillary Clinton csapata nyíltan Moszkvát vádolja azzal, hogy az USA egykori külügyminisztere e-mailjeinek titkosítását feltörte. A cél ugyanis az, hogy ne Hillary legyen az USA következő elnöke hanem Donald Trump. Akit egy amerikai titkosszolgálati szakértő nyíltan meggyanúsított: az oroszoknak dolgozik.

Trump mindenesetre jóval megértőbb Putyin orosz elnökkel szemben, mint Hillary Clinton és csapata. A kémek háborúja lehet, hogy ezt a célt szolgálja. A hackerek csapata, a Shadow Brokers mindenesetre új leleplezéseket ígért. Akkor talán valamivel többet lehet majd megtudni arról, hogy a kémek és hackerek furcsa háborújának mi is a célja? Vajon csakugyan Moszkva szerezte meg a titkos kódot és ily módon akarja tudatni Washingtonnal, hogy a megfigyelőt is megfigyelik? Minthogy ez az elnökválasztási harc része is Amerikában, ezért a feszültség novemberig mindenképp fennmarad. Akkor majd kiderül, hogy Putyin ellenfele, Hillary Clinton jut-e a Fehér Házba, vagy pedig az orosz elnök “barátja” határozza-e meg Washington külpolitikáját a következő négy évre.

Fotó: Wikipedia

1 hozzászólás ehhez a cikkhez

  1. Pusztai Károly

    Mekkora barom egy cikk! Tiszta feltételezés semmi konkrétum. No ennyit ha kívülálló okoskodik olyan témában amihez halvány lila f……ja sincs.

    Válasz

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez