Előléptetése előtt lett öngyilkos egy kínai tábornok – a korrupció elleni kampány tovább folytatódik Kínában

Szombaton temetik Sencsenben a déli katonai körzet politikai komisszárját, aki a laktanyában túl sok altatót vett be. Augusztusban ő a harmadik magasrangú kínai tiszt, aki öngyilkos lett. Egyikük Pekingben ugrott le egy magas épület tetejéről, egy másik Nankingban a Jangce hídjáról vetette magát a folyóba. Két tábornokot letartóztattak és megindult ellenük a korrupciós vizsgálat.

Kína első embere, Hszi Csin-ping nem viccel: a korrupcióellenes kampánnyal meg akarja tisztítani ellenfelétől a hatalmat gyakorló kommunista pártot és a hadsereget. Tavaly két háromcsillagos tábornokot ítéltek el korrupció miatt. Most a légierő főkomisszárja került a vizsgálótisztek elé. Ő nemcsak tábornok volt, de egyben a kommunista párt központi bizottságának tagja is. Pekingben egy fontos új intézkedést is bejelentettek a korrupció elleni harcban: a jövőben a fegyveres testületek nem adhatják bérbe a laktanyákat és a teherautókat! Ez nagyon komoly jövedelmet biztosított eddig a seregnek, és ezen belül is elsősorban a főtiszteknek.

Még a reformok atyja, Teng Hsziao-ping engedélyezte a hadseregnek a bérbeadást. Kína akkori első számú vezetője ugyanis alaposan megnyirbálta a katonai költségvetést. A bérbeadással akarta kompenzálni a sereg pénzügyi veszteségeit. Most ennek vége lesz: három éven belül fel kell számolni minden bérbeadást a hadseregben és a fegyveres rendőrségnél. Ez eddig a korrupció melegágya volt, ezért kíván változtatni Kína első embere. Jövőre pártkongresszust tartanak Kínában: Hszi Csin-ping erre készül, amikor a korrupcióellenes kampány segítségével megtisztítja a szemben álló frakciók embereitől a kormányzó kommunista pártot és a hadsereget Kínában.

Fotó: Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez