A tigris aki, pénzért és szexért árulta a hatalmat

Ezt rója fel a Kínát kormányzó kommunista párt a rendszer régebbi második számú vezetőjének, aki a biztonsági szolgálat élén állt. Csou Jungkang bíróság elé kerül. A nyomozók 90 milliárd jüant vagyis nem egészen 15 milliárd dollárt találtak a család kasszájában.

Ne csak a legyeket kapjátok el, de a tigriseket is fogjátok el!- hirdette meg a nagy korrupció ellenes kampányt Kínában az új első számú vezető 2012 őszén. Most elfogták a tigrist, régi rendszer második számú vezetőjét, aki a nemzetbiztonsági szolgálat élén állt egészen 2012-ig. A most 72 éves Csou Jungkang bírák elé áll, mert hatalmát “pénzért és szexért árulta.”

Ki ő ? Az egykor nagyhatalmú mandarin korábban az olajipar császára volt. Innen került Szecsuán tartomány élére, és a kommunista párt politikai bizottságába. A csúcsra akkor jutott fel amikor bekerült a hatalom szentélyébe, a politikai bizottság állandó bizottságába. Ezek a fontos elvtársak a Tiltott városban élnek Pekingben, és ott döntenek az 1,4 milliárd ember sorsáról. 2012-ben váltás következett be a csúcson. Csou Jungkang nem a hivatalos jelöltet támogatta hanem Po Hszilajt, aki a politikai bizottság tagja volt, és a papája Mao elnök egyik kedvencének számított. Ám ez kevés volt a hatalmi harcban. Kína új első embere Hszi Csinping lett, aki meghirdette a kampányt a korrupció ellen. Ezzel akart népszerűséget szerezni és egyben így akart megszabadulni kellemetlen vetélytársaitól.

Po Hszilajt elítélték korrupcióért, jelenleg is ül. De ő nem volt a legfelső vezetés tagja. Csou Jungkang igen. Ezért időbe telt amíg híveit levadászta a kommunista párt fegyelmi bizottsága. Végül a család tagjai is előzetesbe kerültek. A nyomozók 90 milliárd jüanos vagyon nyomára bukkantak. Ez csaknem 15 milliárd dollár. Vagyis Csou Jungkang a világ egyik leggazdagabb embere volt, aki számos hölgy kegyeit vásárolta meg. Minderről számot kell adnia a bíróság előtt. Mi lesz, ha kitálal? Arról beszél, hogy más fontos elvtársak is hatalmas vagyonokat halmoztak fel Kínában? Pekingben vállalják a kockázatot. Hszi Csinping elnök így kívánja megerősíteni pozícióját Kína élén.

Kínában halhatatlanoknak nevezik a politikai bizottság állandó bizottságának tagjait. Csou Jungkang az első a halhatatlanok közül, akit bíróság elé idéznek. A pernek azt kellene igazolnia, hogy nem a Kínát kormányzó kommunista párt korrupt hanem csak néhány vezetője “tévedett a helyes döntések kiválasztásakor”. Elhiszi-e ezt 1,4 milliárd kínai? Ez nagy kérdés. De a korrupció ellenes kampány nagyon népszerű hiszen miközben az elit remekül él a lakosság életszínvonala továbbra is szerény. A legfelső 10% életszínvonala a 25-szöröse a legalsó 10%-nak. A nagyhatalmú mandarinok bíróság elé állítása igen népszerű, de kissé nehéz elképzelni, hogy a 87 milliós kommunista párt csak most értesült arról, hogy magasrangú vezetői korruptak: pénzért és szexért árusítják a hatalmat mint Csou Jungkang, Kína egykori biztonsági főnöke.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez