Egy gyerek robbantotta fel magát és az utcán táncoló násznépet Törökországban

Egy 12 és 14 év közötti gyerek robbantotta fel magát az éjjel Gaziantepben, megölve legkevesebb ötven embert – közölte Erdogan elnök az isztambuli városháza elől élőben közvetített televíziós beszédében.

Az államfő azt mondta: az Iszlám Állam áll a támadás mögött, a szíriai határ közelében fekvő városban több sejtje is működik a terrorszervezetnek. A sérültek száma 69, közülük 17-nek az állapota nagyon súlyos. A támadó akkor robbantott, amikor a násznép az utcán táncolva ünnepelt.

A másfél milliós törökországi kurd városban már egyébként is nagyon feszült volt a légkör a szíriai események miatt, miutána az ottani kurd erők az Iszlám Állam ellen harcolnak. Az iszlamista terrorszervezet már májusban megölt két rendőrt Gaziantepben – emlékeztet a BBC.

Törökországot az elmúlt hónapokban robbantássorozat rázta meg, hol az iszlamista, hol a kurd szeparatista fegyveresek robbantottak. Az Iszlám Állam legutóbb az isztambuli Atatürk reptéren hajtott végre merényletet júniusban, több, mint 40 embert ölt ott meg. Az elmúlt időszakban a dzsihadisták jelentős területeket veszítettek el Szíriában, köztük egyik korábbi bástyájukat, Manbidzsot. A szíriai lázadók most további előrenyomulásra készülnek Dzsarablusz tartományban. Ha rényleg az ISIS áll a mostani robbantás mögött, akkor megfigyelők szerint azt akarja bizonyítani, hogy még mindig erős, jóllehet védekezésre kényszerül.

A török médiában közzétett írásos nyilatkozatában Erdogan azt mondta: nincs különbség az Iszlám Állam, a PKK kurd fegyveresei és az Egyesült Államokban élő hitszónok, Fethullah Gülen támogatói között. Akiket az államfő a múlthavi puccskísérlettel vádol. “Országunk és népünk újból csak egyet üzen azoknak, akik bennünket támadnak – nem fognak sikerrel járni!” – fogalmazott.

Az éjszakai merényletet Gaziantep dákok által különösen kedvelt negyedében követték el, melyet főleg kurdok laknak. A város parlamenti képviselője azt mondta újságíróknak, hogy egy kurd esküvőről van szó, a kurdbarát parlamenti párt, a HDP azt közölte, hogy a vőlegény az egyik tagja volt. A török Dogan hírügynökség úgy tudja, hogy az ifjú pár a kurd városból, Siirtből költözött Gaziantepbe, el akartak menekülni a kurd fegyveresek és a török biztonsági erők összecsapásai elől.

A Reuters-nek egy szemtanú azt mondta, már éppen az ünneplés vége felé jártak, amikor a robbanás volt. Aztán vér és emberi testrészek borítottak mindent.

A török kormány szombaton közölte, hogy növelni fogja az erőfeszítéseit az Iszlám Állam elleni harcban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez