Le a szakállal és a lepellel – így ünnepelnek az Iszlám Állam alól felszabadított városban

Megteltek az utcák az észak-szíriai Manbidzsban. Örülnek az emberek, főleg az a 2 ezer civil, akiket élő pajzsnak szántak az iszlamisták, de most visszakapták szabadságukat.

Az utcán ünnepelték alapvető jogaikat a manbidzsiak, amelyeket két éven át megtagadtak tőlük az ISIS fegyveresei. Legvágták a szakállukat, rágyújtottak hosszú idő után először szabadon, és elvetették a nők is az egész testüket takaró lepleket – írják a világ hírügynökségei.

Az amerikaiak által támogatott kurd és arab harcosoknak 73 napjukba tellett kiszorítani az Iszlám Államot a török határhoz közeli városból. Ők szabadították ki az emberi pajzsként használt kétezer civilt is.

A Reuters-nek az egyik városlakó megmutatta azt a helyet, ahol korábban az embereket lefejezték az iszlamisták. Bármiért – mondta. Ha úgy tetszett nekik, egyszerűen megvádolták a város lakóit azzal, hogy nem hisznek Istenben, aztán már vitték is őket, hogy lenyakazzák. Egy nő arról beszélt az újságírónak, hogy nagyon örül, olyan most, mintha csak álmodna. Azt ismételgette, hogy nem hiszem el, nem hiszem el, és hozzátette: amiket ő látott, olyant mások nem láttak.

Egy másik nő megköszönte a harcosoknak, hogy felszabadították őket. “A gyerekeink vagytok, a hőseink, vér a szívünkből, ti vagytok a szemünk világa2 – mondta arabos szópompával.

Mert hogy milyen is volt az élet Manbidzsban az ISIS alatt? A nők csak mindenüket elfedve léphettek az utcára, még a kezüket is beleértve. A legenyhébb büntetés a korbácsolás volt, ami olyan vétségért járt, mint mondjuk egy cigaretta elszívása. A férfiak nem borotválkozhattak, és ha túl hosszúnak ítélték a nadrágjukat, akkor saría-órákra kellett járniuk – emlékeztet néhány dologra a BBC.

A Szíriai Demokratikus Erők koalíciója, amely kiűzte az ISIS-t a városból, a kurd YPG milíciát is magába foglalja. Támadásukat az amerikaiak vezette koalíció légicsapásokkal segítette. Manbidzson át vezetett az út, melyen az Iszlám Állam harcosokat, fegyvert és ellátmányt szállított Szíriába be, illetve onnét ki. És ugyancsak a városon keresztül tudták elérni Aleppót, vagy az ISIS legnagyobb erősségét, Rakkát.

Az angliai székhelyű megfigyelőcsoport, a Syrian Observatory for Human Rights arról számolt be, hogy félezer autó hagyta el Manbidzsot iszlamistákkal és civilekkel. Észak-keletre, Dzsarabluszba tartottak, ami szintén a török határ közelében fekszik, és még az ISIS ellenőrzése alatt áll.

A milíciák azt állítják: mostani győzelmükkel elvágták az Iszlám Állam fegyvereseinek útját Európába. Mostantól nem tudnak szabadon eljutni a dzsihadisták sem oda, sem máshova – mondja a szíriai kurd vezető, Szalih Muszlim.

A következő célpont Rakka: a “kalifátus” kvázi fővárosából próbálják majd kiűzni a terrorszervezetet, az Iszlám Államot.

fotó: Reuters

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez