EU minicsúcs maxi kérdőjelekkel

Egy kis olasz szigeten találkozik hétfőn Angela Merkel, Francois Hollande és a vendéglátó Matteo Renzi, hogy megpróbálják megoldani az EU problémáit. Előkészítik a rendkívüli csúcsértekezletet, melyen a tagállamok vezetői a brit népszavazás következményeit vitatják meg Pozsonyban.

Három fő kérdés van: az egyik a Brexit. Ez nagy politikai vereség volt az EU számára – mondta Renzi olasz miniszterelnök. Egyben ébresztő is – tette hozzá Itália kormányfője. May miniszterelnök már korábban közölte: idén nem nyomja meg a kilépési gombot. De mi lesz jövőre? A három európai vezető június végén már összefutott Berlinben, hogy gyorsan értékeljék a brit népszavazás meglehetősen megdöbbentő eredményét. Akkor közös nyilatkozatban arról beszéltek, hogy új impulzust kell adni Európának. Az nem nagyon derült ki eddig, hogy mi is lenne az. Talán majd most.

A második megoldandó probléma a bevándorlás. Itália közvetlenül a frontvonalban van. Nem véletlen, hogy a minicsúcs záróvacsoráját már nem a kis olasz szigeten, hanem az olasz flotta zászlóshajójának fedélzetén költik el az európai nagyhatalmak vezetői. Lesz-e közös európai haderő? Közös határvédelem? Olaszország és Franciaország sürgeti ezt. Sok tagállam egyetért velük. A magyar miniszterelnök is egyetért egy ilyen elképzeléssel. Miből finanszíroznák mindezt? Eurókötvényeket kellene kibocsájtani e célból – javasolja Renzi miniszterelnök. Talán a Garibaldi zászlóshajó fedélzetén kiderül: lesz-e hamarosan közös európai határvédelem?

A harmadik fontos téma a gazdasági szigor. Renzi miniszterelnök arról akarja meggyőzni Merkel kancellárt: hagyjanak fel a szigorral, mert az a populizmust erősíti mindenütt. Mindhárom európai vezető választás előtt áll. Népszerűségük egyáltalán nincs a csúcson. A minicsúcs lehetőségei korlátozottak – írja a befolyásos Corriere della Sera. Mind Merkel, mind Hollande, mind pedig Renzi meggyengült. Persze nehéz helyzetben is születhetnek hasznos döntések. Kiderül a három európai vezető búcsúvacsorája során a Garibaldi fedélzetén a Tirrén tengeren.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez