Az instant tészta lett az első számú fizetőeszköz az amerikai börtönökben

Egy friss tanulmány kimutatta, hogy a régóta egyeduralkodó cigaretta helyett már a forró vízzel leönthető és szinte azonnal fogyasztható ramen tészta a legértékesebb csereeszköz az amerikai büntetésvégrehajtási intézetekben. A kutatók szerint azért, mert drámaian romlik a börtönkoszt mennyisége és minősége.

Olcsó, finom, kalóriagazdag. Ezek azok a tulajdonságok, amiért éppen a ramen vált a legkeresettebb csereeszközzé a rabok között – mondja a tanulmány készítője, Michael Gibson-Light. A másik ok, hogy a börtönökre fordított pénz növekedése nem áll arányban a rabokéval – magyarán egyre kevesebb és rosszabb étel kerül az elítéltek tányérjára.

“Ezzel pedig annyira elégedetlenek az érintettek, hogy egyre inkább az instant tésztára hagyatkoznak. Ami olcsó és eltarható, és pénzként funkcionál a köreikben” – mondja az Arizoniai Egyetem kutatója. A tészta gyakorlatilag mindenre cserélhető: más ételekre, ruhára, tisztálkodó szerekre, sőt olyan szolgáltatásokra is, mint a mosodai vagy éppen a cellatakarítás. De kártyázni is tésztában kártyáznak a rabok, és ez az alapja a sportfogadásaiknak is.

Az Egyesült Államok 2010-ben 48,5 milliárd dollárt költött a börtönlakókra, 5,6 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban – idézi a hivatalos adatokat a tanulmány szerzője.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez