Radioaktív hullámokon lovagolnak a japán szörfösök

2011. márciusában rázta meg Japánt az a Richter-skálán 9-es erősségű földrengés, amit szökőár követett. A kettő együtt súlyos nukleáris üzemzavarok és balesetek sorozatát indította el. Ami Fukusimában, az atomerőműben történt, annak mindmáig tart a hatása. A következmények nagyon sokáig érezhetőek lesznek, de úgy tűnik, vannak, akiket ez nem igazán zavar.

A 2011 március 11-i katasztrófában 18 és félezren haltak meg – tízből kilencen vízbe fúltak. Több mint 2 és félezer holttestet soha nem találtak meg. A fukusimai erőműben keletkezett károk akkorák volta, hogy a nukleáris balesetet a legsúlyosabb, 7-es fokozatba sorolták a nemzetközi nukleáris eseményskálán – ugyanoda, ahova a csernobilit.

Fukushima daiichi nuclear power plant five years after the tsunami, Fukushima prefecture, Futaba, Japan

Azóta már csaknem 50 ezer ember dolgozott azon, hogy sugármentesítse az erőművet, útját állja az újabb és újabb szivárgásnak. Eltávolították a talaj nagy részét: a sugárszennyezett rétegeket zsákokban tárolják a város szélén, amíg jobb megoldást nem találnak – írja az al-Dzsazíra honlapja.

A háttérben a felirat: lezárt terület. Ez a szörfös hetente többször is jön.
A háttérben a felirat: lezárt terület. Ez a szörfös hetente többször is jön.

Az erőműtől 50 kilométerre fekvő Tairatojama strandja volt az egyik legnépszerűbb hely a japán szörfösök között a baleset előtt. És hiába a sugárszennyezett homok és víz, több elkötelezett hullámlovas még ma is idejár. Azt mondják, tisztában vannak a kockázatokkal, nem is lehetne ez másképp, hisz a sokezer zsák fertőzött homok, amit a strandon halmoztak fel, nap mint nap figyelmezteti őket.

Japanese surfer in front of bags with contaminated sand after the daiichi nuclear power plant irradiation, Fukushima prefecture, Tairatoyoma beach, Japan

“Napvédő krémet kenek fel a nap káros sugarai ellen” – mondja az egyikük. “De az igazi következményeket majd csak 20 év múlva fogjuk tudni.”

Forrás: Al Jazeera English

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez