Bombarobbanás az elnök szülővárosában – legkevesebb 14 halott

Az elnök sértetlen – sietett tudatni Davao City alpolgármestere, aki egyébként az államfő fia. Rodrigo Duterte elnök rendszeresen szülővárosában tölti a hétvégét. Ezt mindenki tudja a Fülöp-szigeteken is. Sőt azt is, hogy ilyenkor a Marco Polo hotelben száll meg.

Ezért robbant a bomba a szálloda közelében egy masszázs-szalonban. A vérző sebesültek azután oda is berohantak, hogy segítséget kérjenek. Duterte elnököt a helyi rendőrkapitányságra szállították.

Ki akarta megölni a Fülöp-szigetek nemrég megválasztott elnökét? Túl sok a jelölt. Duterte ugyanis a kemény kéz politikájának a híve. Ilyen volt Davao City polgármestereként is, ahol 22 éven át példás rendet tartott. Amióta hatalomra került, több mint 2000 embert tettek el a rendőrök és a katonák láb alól! Az áldozatok többnyire maffiózók és kábszercsempészek, de sokan így rendezték személyes számlájukat az országban.

Nemcsak a köztörvényes bűnözők utálják a Fülöp-szigetek elnökét, de az iszlamista lázadók is – emlékeztet az South China Morning Post. Ellenük is keményen fellép Duterte elnök. Az Abu Sayyef iszlamista csoport is aktív errefelé, hiszen Mindanao szigetén van a parancsnoksága. Ez az iszlamista szervezet letette a hűségesküt az Iszlám Állam fejének. A merényletekkel megpróbálja destabilizálni az országot, ahol a muzulmánok a lakosság valamivel több mint öt százalékát teszik ki. A szervezet működéséhez persze pénz is kell. Ezt emberrablásból szerzik be. A célpontok a külföldi turisták és a gazdag helyi polgárok.

Merénylet várható az elnök ellen? – szegezték a kérdést péntek reggel a szóvivőnek. Ugyan már! Az elnök nyugodtan reggelizik, hiszen minden reggel ezt hallja. Este aztán bomba robbant, mely legkevesebb 14 embert megölt és 67-et megsebesített a Fülöp-szigeteken, ahol még nem tudják biztosan: ki akarta felrobbantani az elnököt.

Kép: Rodrigo Duterte (Wikimedia Commons)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez