A holttestek tisztításának ünnepe – bizarr szertartás Indonéziában (18+)

Az egyiptomi múmiák, a Lenin-mauzóleum, a fehér gyászviselet – csak néhány a miénktől eltérő szokások közül. A világ valószínűleg legbizarrabb gyászszertartását Indonéziában ülik: háromévente exhumálják szeretteiket.

Körülbelül félmillióan vannak a torajanok Indonéziában, akik az egykori Celebesz (ma Sulawesi) eldugott magaslatain élnek. Nyelvüket először a 20. század elején jegyezték le, így csak a hézagos szájhagyományból sejthető, hogyan is formálódott halottkultuszuk.

A torajanok szerint a halál csupán a sprituális átváltozás kezdete és nem valami végső, szomorkodni való dolog. A holttesteket formalinnal kezelik és hetekig, de akár évekig is otthonaikban őrzik a temetés előtt. Így várják be a távolba szakadt rokonság tagjait és gyűjtik össze az egyhetes szertarásra szánt összeget.

Van, aki egész életében a temetésére gyűjt. Sőt, olyan is van, aki a temetése miatt egész életében nem hagyja el otthonát. Ennek az az elgondolás az oka, hogy a halottnak vissza kell térnie szülőhelyére. Emiatt akár hosszú utakra is vállalkozhatnak a családtagok, hogy hazaszállítsák szeretteik holttestét.

A kultusz igazán bizarr része jóval a temetés után kezdődik, rendszerint augusztus végén. Ez a Ma’nene, azaz a holttestek tisztításának ünnepe – írja képes összefoglalójában a Daily Mail. Háromévente exhumálják a halottakat és másik ruhát adnak rájuk, illetve megtisztogatják őket is és a koporsóikat is.

Valószínűleg évszázadokkal ezelőttre nyúlik vissza a Ma’nene hagyománya. A National Geographic beszámolója szerint szénizotópos módszerrel vizsgálták a torajanok koporsóit és a legrégebbieket a 9. századra datálták. A nemzetközi sajtót évről-évre bejáró képek alapján jó ideig tartani fogja még magát ez a bizarr ünnep.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez