15 évvel a szeptember 11-i merénylet után újra kormányzati irodák az új One World Trade Centerben

Ezzel is hangsúlyozni akarjuk, hogy a merényletsorozat szeptember 11-én nem rendítette meg Amerikát – mondta az épület 63. emeletén Jeh Johnson, az USA belső biztonságáért felelős miniszter.

Az amerikai kormány sok irodát bérelt az ikertornyokban 2001 előtt is. Így sok alkalmazottja a terrortámadás áldozata lett. Most a tizenötödik évfordulót választották a visszatérésre.

A washingtoni képviselőház egyébként megszavazta azt a törvényt, mely lehetővé teszi az áldozatok hozzátartozói számára, hogy bepereljék Szaúd-Arábiát. Oszama bin Laden, az al-Kaida akkori vezére és a merénylet végrehajtóinak nagy többsége Szaúd-Arábia polgára volt. Szaúd-Arábia évtizedek óta az USA egyik legfőbb szövetségese a Közel-Keleten, ezért Washingtonban sokáig igyekeztek kisebbíteni szerepét az iszlamista terrorizmusban. Hosszas vizsgálat után Szaúd-Arábia kormányzatát nem találták bűnösnek abban, hogy a terrorakcióban az ő állampolgárai játszották a fő szerepet. Arra az apróságra nem fordítottak figyelmet, hogy Oszama bin Ladent annak idején Turki herceg, a szaudi titkosszolgálat vezetője ajánlotta az amerikaiak figyelmébe. Oszama bin Laden együtt harcolt Amerikával és a tálibokkal a Szovjetunió ellen. Turki herceg később hazája washingtoni nagykövete lett.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez