Halálra ítélik-e a csecsen terroristát, aki két bombát robbantott Bostonban?

Három ember meghalt és 264 megsebesült, amikor házi készítésű bombák robbantak a maratoni futóverseny idején Bostonban 2013 áprilisában. Két Amerikába emigrált csecsen fiatalember követte el a merényletet. Az idősebbet lelőtték, a fiatalabb, Dzsohar Carnajev nem vallotta magát bűnösnek.

“Az Egyesült Államok válogatás nélkül gyilkolja az ártatlan muzulmánokat. Mi egy test és egy lélek vagyunk! Ezért nem tűrhetjük ezt el szótlanul!”- így indokolta meg a terrorakciót Dzsohar Carnajev. Egy hajó falára írta fel mindezt, oda menekült ugyanis a rendőrök elől. Bekerítették és le is lőtték, de súlyos sebesüléséből a kórházban kigyógyították. A most 21 éves fiatalembert 30 bűntett elkövetésével vádolja az ügyészség, ebből 17 vádpontban halálos ítélet is születhet.
Amerika területén ez volt a legsúlyosabb merénylet 2001 szeptember 11 óta, ezért a közvéleményt rendkívüli mértékben érdekli a per. A védőügyvédek mindenáron késleltetni akarták az eljárást, különösen azért, mert az ítélet kimondására valamikor április táján kerülhet sor, vagyis pontosan a merénylet második évfordulóján. A védőügyvédek azt is szerették volna elérni, hogy ne Massachusetts állam területén legyen a per. Arra hivatkoztak, hogy ebben az államban nehéz lenne elfogulatlan esküdtszéket találni. Ennek ellenére a pert nem helyezték át másik államba.
Miben reménykedhet Dzsohar Carnajev, a fiatal csecsen terrorista? Mindenekelőtt híres védőügyvédjében: Judy Clarke sikeresen védte például az Unabombert. Ted Kaczynski, lengyel származású amerikai matematikus 17 éven át küldött bombákat különböző címekre Amerikában: három ember meghalt és 23 megsebesült. Mégsem ítélték halálra- hála védőügyvédjének.
Mire építi a védelmet a híres ügyvéd? Egyrészt arra, hogy a csecsen fiú családjának a sorsa rémes volt: kitelepítették őket a Kaukázusból Kirgizisztánba. Majd a család Dagesztánban kezdett új életet, és innen menekült Amerikába. Ahol a fiúk megszerezték az amerikai állampolgárságot is. A nehéz gyerekkor mellett a védelem fő állítása az, hogy a fiatalabb fiú a bátyját követte. A jóval idősebb báty volt a vezér, és az akkor csak 19 éves Dzsohar Carnajev csak követte őt Elfogadja-e a bíróság ezt az érvelést? Kiderül a három hónapra tervezett per során, melynek végén arról kell döntenie az esküdtszéknek: halálra ítélik-e a bostoni maratoni merénylet életben maradt csecsen terroristáját, Dzsohar Carnajevet.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez