A forró Afrika és a hideg német sör randevúja Budapesten

Az idén 10 éves Magyar Afrika Társaság résztvevőként és támogatóként is bemutatkozik a Oktoberfest Budapesten, szeptember 29. és október 2. között, a budapesti Felvonulási téren. Felmerülhet a kérdés, hogyan kapcsolható össze a jéghideg német sörök világa és a forró Afrika. A MOM Parkban, a Paulaner Sörházban tartott sajtótájékoztatón ez is kiderült.

„A forró Afrika fog idén találkozni a hideg germán sörrel.” Takács Tamás bluesénekes ezzel a hatásos párhuzammal fejezte ki  örömét, hogy idén az Oktoberfest Budapest együttműködik a Magyar Afrika Társasággal (AHU). Takács és több zenésztársa, például Horváth Charlie, Zalatnay Sarolta, DJ Dominique együtt invitálták meg a közönséget egy jó hangulatú buliba, az Oktoberfest Budapestre. A sajtótájékoztatón Balogh Sándor, a Magyar Afrika Társaság elnöke kiemelte: noha a sörfesztiválok jellegzetesen európai események, Afrika fontos tényező a sörgyártásban. „Rengeteg féle sör készül a Dél-Afrikai Köztársaságban, sok márka van a piacon, éppen ezért az ország nagykövete fog nyitóbeszédet mondani a budapesti Oktoberfesten.” Balogh Sándor hozzátette, a budapesti Kőbányai Sörgyár is dél-afrikai kézben van, így aki Kőbányait iszik, az is afrikai sört fogyaszt.

Középen Balogh Sándor, az AHU elnöke.
Középen Balogh Sándor, az AHU elnöke.

A tizedik születésnapját ünneplő Magyar Afrika Társaság (AHU) nem csupán az afrikai sörök népszerűsítését tekinti küldetésének – arra törekszik, hogy a magyar közönségnek bemutassa azt az Afrikát, ami nem definiálható a szegénységről és elmaradottságról szóló sztereotípiákkal – hangsúlyozta Balogh Sándor. Hozzátette: „Erősödik a középosztály, egyre jellemzőbb az urbanizáció, dinamikusan fejlődik a gazdaság. Ahhoz, hogy közelebb hozzuk a magyarokhoz ezt az Afrikát, az afrikai emberek gondolkodásmódját, kultúráját, segítsük a gazdasági kapcsolatok létrejöttét, olyan eseményeken kell részt vennünk, amelyek saját jogon is népszerűek, sokakat megmozgatnak. Az Oktoberfest Budapest éppen ilyen rendezvény.”

sor2

A látogatók nem csupán afrikai söröket és magyar kézműves különlegességeket kóstolhatnak majd szeptember végén, október elején, hanem a Paulaner Sörház külön erre az alkalomra, Münchenben főzött nedűjét is az Oktoberfest Nagysátorban. De nem csupán az ivásról és az evésről fog szólni a fesztivál. A Hacker Pschorr Nagysátorban bajor muzsikával várják az érdeklődőket, a Retro Partysátorban pedig a magyar könnyűzene klasszikusait hallgathatják meg az érdeklődők. A Paulaner Nagysátorban többek között Nagy Feró, Charlie, Zoltán Erika, Radics Gigi és Mr. President aka Lay Zee slágerei lesznek a sörök kísérői. Ugyanitt afrikai dobosokat is meghallgathat a közönség.

sor3

sor4

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez