Szúnyogok terjeszthetnek járványt Delhiben is

India fővárosában, Delhiben az egy legrosszabb, szúnyogok által terjesztett járvány kitörésétől tartanak. A chikungunya vírus felbukkanását több ezer esetben jelentették már a városban.

A chikungunya-láz Afrika és Ázsia trópusi területein gyakori, az Aedes szúnyogok által terjesztett betegség. Magas lázzal, fejfájással, hányingerrel, ízületi és izomfájdalmakkal jár. Jelenleg nem létezik ellene hatékony gyógyszer és védőoltás. A BBC helyi tudósítója, Ayeshea Perera magyarázatából kiderül, hogy miért aggódnak olyan sokan a betegség miatt Delhiben. A helyi média arról számolt be, hogy a városban 10 ember meghalt már tőle, bár ezt hivatalosan nem erősítették meg. A betegség egyébként ritkán halálos, bár a WHO szerint az idősebb emberek esetében előfordulhat.

Indiában az egészségügyi miniszter, Jagat Prakash Nadda elmondta, hogy a kormány vizsgálja: a vírusfertőzés kimenetele lehet-e halál. Állítólag, akik a vírus nyomán haltak meg, már küzdöttek más bajjal is, mint például a vesebetegség vagy magas vérnyomás. Sokak szerint azonban csupán a média fújta fel az ügyet, és valójában nincs mitől tartani.

A betegség mindenesetre valóban több ezer embernél jelent meg, ami gondokat okozott a hétköznapokban. Az Indian Express napilap szerint számos állami projekt félbeszakadt miatta. Sok bevándorló munkás kénytelenek volt hazatérni. A Times of India írt arról, hogy min ment keresztül egy család, melynek mind a 13 tagja egyszerre lett beteg.

Idén Delhit sokkal jobban sújtotta a kór, a sok csapadéknak és az új építkezések miatt. Az építési területeken maradt állóvíz, pocsolya melegágya a betegséget terjesztő szúnyogpopulációknak.

1280px-aedes_albopictus_2

A Chinkungunya betegséget nem lehet elkapni mástól, szúnyogcsípés útján terjed. A tünetek közé tartozik a hirtelen fellépő láz és ízületi fájdalom, különösen a kéz, a csukló, a boka és a láb esetében.

A legtöbb beteg néhány nap múlva felépül, de egyes esetekben az ízületi fájdalom fennállhat hetekig, hónapokig, vagy még tovább. Mivel a betegségre gyógymód nincs, ezért Indiában leginkább rovarirtó-szerekkel próbálnak védekezni. Az egészségügyi tisztviselők azt javasolják az embereknek, hogy hosszú ujjú ruhát hordjanak, hogy ne tudják elérni a testüket a szúnyogok.

Elterjedhet-e a vírus Magyarországon?

A betegség korábban felütötte a fejét Európában is, 2007-ben Olaszországban 250 ember lett beteg. Ezen éghajlati viszonyok között azonban nem volt képes továbbterjedni. A kórokozót az afrikai Tanzániában azonosították először, az 1990-es években kiterjedt járványt okozott Afrikában és Délkelet-Ázsiában. A betegséget a tigrisszúnyog is terjesztheti, melyet az elmúlt években egyre több helyen észlelhető Európában. Magyarországgal szomszédos országokban is találkoztak már vele, Szlovákiában, Szerbiában és Romániában. Tanulmányok szerint ezek a szúnyogok egyre jobban terjednek Európa-szerte. Nálunk kis számban vannak jelen, de éveken belül akár veszélyt is jelenthetnek.

(Fotó:Wikipedia)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez