Iráni kerékpáros a paralimpiák első áldozata

Verseny közben szenvedett balesetet és halt meg Rióban az iráni kerékpáros, Sarafraz Bahman Golbarnezhad. Ő a játékok első halottja 1960 óta – akkor tartották az első paralimpiát.

A riói paralimpia mai záróünnepségén egyperces csenddel emlékeznek majd az iráni sportolóra. A 48 éves paralimpikon szombat délelőtt bukott  a C4-5-ös kategória versenyén egy hegyi pályán, a Grumari-hurokban. Azonnal a segítségére siettek, el is indultak vele a kórházba, de közben leállt a szíve. Újraélesztették, el is értek vele közeli Barra da Tijuca-i kórházba, ám röviddel később meghalt.

Vizsgálat indult, hogy kiderítsék, pontosan mi történt. A Nemzetközi Paralimpiai Szövetség kommunikációs igazgatója azt mondta a Reuters-nek, hogy – amennyire tudják – ez az első haláleset a paralimpiák 56 éves történetében.

A tragikusan járt iráni kerékpáros még 2002-ben választott sportágat, és ott volt a 2012-es londoni játékokon is.

Az iráni olimpiai bizottság szeretettel és energiával teli igazi sportemberként emlékezett meg róla, aki mindent beletett abba, hogy jó hírét keltse hazájának, és most még az életét is adta ezért.

Az iráni zászlót félárbocra eresztették az olimpiai faluban. De nemcsak ott: a Riocentróban is, ahol az iráni csapat játssza a döntőt Bosznia ellen ülőröplabdában. A mai záróünnepségen pedig egyperces csenddel emlékeznek az iráni sportolóra.

Fotó: Reuters

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez