Ha delfinül beszélsz, a földönkívüliekkel is szót érthetsz

Annyira bonyolult és fejlett a delfinek párbeszéde, hogy akár a földönkívüliekkel folytatott kommunikációban is hasznos lehet – állapították meg orosz tudósok a Krím-félszigeten.

Mi emberek csak a modern technika segítségével hallhatjuk, ahogy a delfinek egymással beszélgetnek. A krími Karadagszkij Nemzeti park tudósai speciális víz alatti mikrofonnal rögzítették két delfin, Jasa és Jana kommunikációját.

Megállapították, hogy az állatok nem egyforma hangokat adnak ki. A legnagyobb különbségek a nem egybefüggő rezgések frekvenciájában és hangszínében figyelhetők meg. A hangkombinációk sorozata sem ismétlődő, ami arra utal, hogy talán minden egyes rezgéssor egy külön fonéma.

Vjacseszlav Rjabov csapata arra is rájött, hogy a delfinek sokkal jobban figyelnek egymásra, mint az emberek. Nem vágnak egymás szavába és egy adott egységen belül jóval több információt adnak át az emberhez képest.

Rjabov azt is elmondta a Russia Beyond the Headlines cikkében, hogy szerinte tapasztalataik jól jöhetnek majd, amikor a földönkívüliekkel kell kommunikálnunk. Azt viszont nem részletezte, erre mikor kerül sor az emberiség történetében.

Kép: Wikipedia

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez