Tanulj geológiát, közgazdaságtant vagy informatikát, ha sokat akarsz keresni!

Legalábbis Angliában ez a helyzet: az egyetemek versenyében az első helyen végzett az Imperial College, és annak is a geológus szaka.

Aki itt végez, az fél éven belül 73.267 fontra (26 millió forint) számíthat egy évben. Ez körülbelül annyi, mint amennyit a miniszterelnök keres! Csakhogy a brit miniszterelnök általában túl van az ötvenen, míg a pályakezdő geológusok ezt a pénzt akkor viszik haza, amikor a harmincat sem érték el. A második helyen a London School of Economics végzett 68 ezer 933 fonttal. Ez a közgazdász-képzés világhírű helye, de az első tíz között van még a közgazdasági kar is Cambridge-ből. Ugyancsak több egyetem képviseli az informatikát. A csúcs ebben is az Imperial College (London). Az itt végzett informatikusok pályakezdőként 67.810 fontra számíthatnak. Nem csoda, ha Magyarországról és más közép kelet-európai országból áradnak a friss diplomások Nagy- Britanniába.
Mindez persze az elit. Az átlagjövedelem Nagy-Britanniában már távolról sem ennyire csodás: 27.600 font. Ha valaki rossz szakon végez, akkor erről is csak álmodozhat. A pénz szempontjából rossz szaknak a bölcsészet számít Nagy-Britanniában is. A sereghajtó az egyetemek közül a Liverpool-i Hope egyetem, mely nem sok reményt nyújt pszichológus hallgatóinak. Ha végeznek, akkor 12.343 fontra számíthatnak egy évben. Ez amolyan értelmiségi létminimum Nagy-Britanniában. Minthogy az oktatás komoly pénzt kíván a családoktól, ezért ugyancsak megfontolandó, hogy milyen egyetemre érdemes költeni. Átlagosan 9.000 font az egyéves tandíj a brit egyetemeken, ha hozzávesszük a megélhetés költségeit is. Így mindenki kiszámíthatja: a pénz szempontjából melyik egyetem számít jónak vagy rossznak. Persze nyilvánvalóan nem csak a pénz számít a fiataloknak: Shakespeare hazájában tódulnak a dráma szakra, pedig pontosan tudják: a pályakezdő színészek keresete a béka feneke alatt van Nagy Britanniában is…

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez