Kína hatalmas adóssága világméretű pénzügyi katasztrófát okozhat

Ha összeadjuk az állam, a vállalatok és a háztartások adósságát Kínában, akkor kiderül, hogy a GDP értékének a 240%-át kapjuk meg.

Ez nagyon magas érték nemzetközi összehasonlításban, és a kétszerese a 2008-as mutatónak. Akkor a nagy pénzügyi válság idején Kína képes volt kezelni a problémát, most viszont lehet, hogy épp az adóssága lesz a válság elindítója. Erre hívta fel a figyelmet a Bank of England és Ken Rogoff. Az IMF egykori vezető közgazdásza ma a Harvard egyetem professzora. Tanulmányában aggasztónak véli Kína helyzetét. Tekintettel arra, hogy a kínai gazdaság jelenleg az USA mögött a második a világban, így minden problémája drámai hatású lehet a külvilág számára is.
A számok első pillantásra nem tűnnek annyira aggasztónak, hiszen Kína továbbra is a leggyorsabban fejlődő nagyhatalom a világon. Hatalmas, 1400 milliós piaca biztos hátországnak látszik. 2014-ben a GDP növekedése 7,3%, tavaly 6,9% volt. Ez nyilvánvalóan lassulás az elmúlt huszonöt év rohamtempójú fejlődése után, de még mindig igen figyelemreméltó eredmény. Idén az IMF 6,6%-ra, jövőre 6,2%-re számít. Nincsen olyan országa a világnak, mely ne lenne boldog ilyen növekedési mutatókkal.
Csakhogy sokan kételkednek ezekben a számokban. Rogoff és mások szerint a hivatalos statisztikák megszépítik a valóságot. Ezt a kínai kormányfő sem tagadta a múltban: a statisztikát is csak emberek csinálják – mondta mosolyogva egy IMF- küldöttségnek Pekingben. Hszi Csinping elnök Hangcsouban megkongatta a vészharangot, de senki sem figyelt rá igazán. Mit mondott Kína első számú vezetője a G20 csúcson? Azt, hogy a világ olyan pénzügyi válság előtt áll, mint 2008-ban.
Ő nem Kínában látta a fő problémát, hanem abban, hogy senki más nem képes átvenni a lokomotív szerepét a globális gazdaságban. Ezért azt kérte, hogy Kínát vegyék be abba a zárt klubba, ahol a fontos döntéseket meghozzák a világ pénzügyeiről. Peking segített a nyugati világnak a nagy pénzügyi válság idején. Ezért arra számított, hogy beengedik a döntést meghozók zárt klubjába. Ez nem történt meg – érvelt Hszi Csinping. A kínaiak épp úgy látják, mint Rogoff harvardi professzor: a világ újabb pénzügyi katasztrófa előtt áll. Pekingben viszont úgy gondolják: nem Kína a hunyó, hanem az USA, mely nem enged fontos szerepet a globális gazdaságban a világ második gazdasági nagyhatalmának, Kínának.
(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez