Végleges adat: mínuszban Amerika első negyedéve

A pánikra ezúttal sincs semmi ok, megesett máskor is, hogy az első negyedévben a GDP-növekedés negatív előjelű lett az Egyesült Államokban. A kormány véglegesített idei adata: -0.7 százalék.

A növekedés annyit tesz a mai Amerikában, hogy csökkent az első három hónapban a világ legerősebb gazdasága. A hétvégére megjelentek a valóságos és hiteles statisztikai adatok is az USA évkezdéséről. A növekedés valójában negatív volt, a bruttó hazai termék -0.7 százaléknak felelt meg a felülvizsgált adatok szerint. A bejelentést nyilvánosságra hozó CNN közölte: a zsugorodás dacára nincs semmi ok a pánikra. A negatív előjelű GDP egy természeti és egy emberi tényezőre vezethető vissza, az előbbi a már sokszor emlegetett rendkívüli téli időjárás volt, míg az utóbbi egy jókora sztrájkot jelentett, a West Coast port dolgozóinak leállását.

Az erős dollárról ugyancsak nem szabad megfeledkezni. A CNN idéz szakértőket részben az első három hónapról, részben a folytatásról. A BMO Capital Markets vezető közgazdásza például azt közölte, hogy már bőven lát jeleket az első negyedévet követően a gazdaság talpra állására. Ami pedig az első negyedévet illeti, nem hozott szokatlan fordulatot – érvelt Jennifer Lee -, hiszen egy évvel korábban is mínusz előjel szerepelt az akkori első három hónap GDP-száma előtt. A jelent a lakásépítések fölpörgése, a tartós fogyasztási cikkek iránti növekvő kereslet, a javuló fogyasztói bizalom kedvezőnek mutatja. De nincs manapság amerikai makrogazdasági jelentés a Fed kamattervének értékelése nélkül, a CNN sem tett másként: az elmúlt negyedév negatív gazdasági növekedése azt jelenti, hogy júniusban biztosan nem jelent be semmit a Federal Reserve. Talán majd szeptemberben.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez