Kész a világ első magán-űrkikötője

Alig 55 évvel ezelőtt indult nagy útjára Jurij Gagarin a világ első űrkikötőjéről, Bajkonurból. Azóta sok minden történt: az ember eljutott a Holdra, hónapokat tölt az űrben, rendszeresen indul űrsétákra és már a Marsra készül. Az űrkutatás újabb mérföldkövét Új-Zélandon fektették le.

Elkészült a világ első magán-űrkikötője – tudatja örömmel a Los Angeles Times. Az építkezést tavaly decemberben indította a Los Angeles-i Rocket Lab űrszondákat kilövő cég. Helyszínül az új-zélandi Mahia-félszigetet választották, mert errefelé csendes a tengeri és a légi közlekedés.

Új-Zélandon viszont sok a földrengés, ez nem probléma? – érkezett a kérdés a cég Facebook adatlapjára. Sokakat elgondolkoztatott a téma és végül arra jutottak, hogy az ottani földrengések nem valami nagyok, másrészt ma már elég pontos előrejelzésekre lehet hagyatkozni. Végső érvként pedig a floridai Cape Canaveralt hozta fel egy kommentelő. Arra aztán tényleg durva hurrikánok járnak, amelyekkel csak sikerült megbirkózni 1950 óta.

Az új űrkikötőnek van egy 50 tonnás kilövőállása, üzemanyagtárolója és olyan hangárja is, amelyben elektromos rakétákat tárolhatnak. Merthogy cél innen indítani az ilyen berendezéseket. A tervek szerint az első kilövés már az idén meglesz.

Azon is dolgozik a Rocket Lab, hogy akár 72 óránként kilőhessenek kisebb űrszondákat. Ez ugyanis egy kicsi, de nagy reményekkel kecsegtető ágazat. Leendő ügyfeleiknek időjárásjelentéseket, internet szolgáltatást, természeti katasztrófák előrejelzését, vízközlekedési adatokat és biztonsági szolgáltatásokat kínálnak. Egyelőre azonban csak havi 4-5 indítással számolnak.

Kép: Rocket Lab

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez