Lottóval az adócsalás ellen

Görögországban a nyolcmillió adóköteles polgár fele nem fizeti be az adóját! A kormány most egy ragyogó ötlettel kívánja megváltoztatni a görögök évszázados idegenkedését az adó befizetésétől.

Görögországban mindent igyekeznek készpénzzel megoldani. Számlát nem adnak és nem kérnek. Ezen változtat az új lottó.

Minden számla részt vesz egy húzáson az év végén. Mit lehet nyerni? Egy ház és öt használt autó a főnyeremény! Miért használtak az autók? Mert éppúgy, mint a ház esetében, a bankok által elkobzott javakról van szó. A nem fizető adósokból pedig ugyancsak sokan vannak Görögországban. Az athéni kormányt közben a hitelnyújtók szorongatják: legyen már eredményes adóreform, hiszen nem képzelhető el a 21. században egy olyan uniós tagállam, ahol az emberek fele megfeledkezik az adóbevallásról!

Segít ezen a lottó? Kérdéses. Az athéni kormány mégis kénytelen bízni benne. Megígérte ugyanis, hogy feloldja azt a másfél éves tilalmat, mely a bankautomatáknál csak 420 euró felvételét teszi lehetővé. Ha viszont nincsenek adóbevételek, akkor a kormány kénytelen lesz ragaszkodni a korlátozáshoz, mert az államkincstár kong az ürességtől. Marad a lottó, mely a kormány reményei szerint csodát produkál majd: a polgárok ezentúl befizetik az adót Görögországban…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez