Jobban vigyáznak mostantól Tunéziában a turistákra?

Akciótervet dolgozott ki a tunéziai kormány a turisták biztonsága érdekében. Azoknak, akik a Bardo múzeumban végrehajtott márciusi támadás és a tegnapi, 38 áldozatot követelő tengerparti vérengzés után még felveszik úticéljaik közé az észak-afrikai országot.

A hadsereg tartalékosait telepítik Tunéziában a történelmi és a nyaralóhelyekre – jelentette be Habib Esszid kormányfő. Egy héten belül bezárnak 80 olyan mecsetet, ahol a kormány szerint mérgező eszméket hirdetnek, terrortámadásokra bujtogatnak. Vélhetően ott kapott szellemi muníciót Seifeddine Rezgui is, a tegnapi lövöldöző. A diák korábban ismeretlen volt a hatóságok előtt – írja a BBC honlapja. A támadás után lelőtték a biztonsági erők.

Eddig nyolc brit, egy belga és egy német áldozatot azonosítottak, közölte az egészségügyi minisztérium. Egy ír halálát is megerősítették már. De úgy tudni, franciák és tunéziaiak is voltak a 38 áldozat között, további 36 ember megsebesült, többen közülük súlyosan. Március óta ez volt a második nagy merénylet turisták ellen, akkor a csodás mozaikjairól világhírű tuniszi Bardo múzeumban 22 embert lőttek le, főként külföldieket.

Azokból a hotelekből, amelyek vendégeit érintette a tegnapi mészárlás, menekülnek az emberek. A britek légihidat létesítettek. A tudósítók szerint csak néhányan tértek vissza ma az úszómedencékhez, ők folytatják a nyaralást.

Az ország fenyegetés alatt áll, akárcsak a kormány – mondta sajtóértekezletén a miniszterelnök. És hozzátette: együttműködés nélkül, egység nélkül nem nyerhető meg ez a háború. De sokan felteszik a kérdést, hogy a márciusi merénylet után miért nem szigorítottak már a biztonsági intézkedéseken. A mostani támadó strandolónak adta ki magát, de gépfegyvert rejtett el egy napernyő alatt. A biztonságiak szerint a strandon kezdett lövöldözni, így lépett be a Hotel Imperial Marhabába, ahol folytatta a lövöldözést.

A strandon heverő nyaralók először azt hitték, hogy tüzijáték van – mesélte egyikük a BBC-nek. De aztán az emberek elkezdtek kiáltozni és rohanni. Volt, aki a szálloda egyik irodájába menekült, az asztal alatt rejtőzködve hallotta a lövéseket, gránátok robbanását. A helyi média szerint egy másik feltételezett merénylőt is őrizetbe vettek, de ezt a hírt hivatalosan még nem erősítették meg.

Elkövetőként az Iszlám Állam jelentkezett, azt mondta: “a kalifátus egy katonája intézett támadást a prostitúció, az erkölcsi fertő és a hitetlenség förtelmes fészke ellen”. Tegnap három kontinensen szinte egy időben követtek el három támadást az iszlamisták: Franciaországban egy gyárnál, Kuvaitban pedig egy síita mecsetben, ahol  27 emberrel végzett egy, az Iszlám Állammal szövetséges szervezet öngyilkos merénylője.   .

 

 

 

 

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez