Botrány Iránban – férfinak nézték a német miniszter asszonyt

Nem a politikusok tévedtek persze, hanem a médiafogyasztók.

Kezet rázott a német környezetvédelmi miniszterrel Berlinben Masszumeh Ebtekar iráni alelnök. A kézfogást rögzítette és bemutatta az iráni IRIB televízió is. Az ártatlan gesztusra sokan hördültek fel Teheránban. Azt hitték, nő fogott kezet férfival. Az iráni politikus azonosításával nem volt gond, ezen a csador is segített. A rövid hajú német miniszter asszonyt, Barbara Hendrickset azonban férfinak vélték az iráni tévénézők.

Egy férfi kezét megérinteni olyannyira szigorú tabunak számít egy nő számára az Iszlám Köztársaságban, hogy az alelnöknek, aki egyben az iráni környezetvédelmi ügynökséget is vezeti, könnyen az állásába kerülhetett volna a dolog. A politikusnő fejét sokan követelték, nemcsak a közösségi oldalakon –  írja az iráni Tasnim hírügynökség.

Csakhogy ő közben tisztába tette a dolgot. Mindenkit megnyugtatott, hogy a német politikuskolléga nő, jóllehet a tévériportban valóban “úgy nézett ki, mint egy férfi”. Magyarázkodni kényszerült az IRIB berlini stúdiója is. Ők azt közölték, hogy egyáltalán nem sugallták, hogy a politikus férfi volna, ezért nem felelősek a félreértésért.

A háttérben egyébként a dpa német hírügynökség szerint az áll, hogy Irán keményvonalasai attól félnek: miután vereséget szenvedtek az idei választásokon a reformerektől a parlamentben, a mérsékelt Hasszán Rohani elnököt a szavazók újraválasztják jövő májusban. Ezért, ahol csak tudják, igyekeznek elhitelteleníteni az államfőt és kormányát a velük szövetséges média segítségével. Ebbe a körbe sorolják az IRIB televíziót is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez