A menekült, aki segített elkapni a németeknek egykori kínzóját, a terroristát

Németországban egy szíriai menekült is segít a hatóságoknak kiszűrni a migránsok közé rejtőzött iszlamistákat. Kiszúrta egykori kínzói egyikét is.

Masoud Aqil 23 éves, újságíró és szíriai kurd. Az Iszlám Állam fogságában töltött 280 napot. Ütötték-verték, lenyakazással fenyegették.

Kiszabadult, Németországig meg sem állt. Most az ottani hírszerzésnek dolgozik. Megpróbálja leleplezni a magukat menekültnek kiadó potenciális terroristákat. Bajorországban hosszas megfigyelés után egy menekültszállónál azonosította egyik egykori kínzóját is.

Az idén már összesen 30 lehetséges szélsőségesre mutatott rá, de a legtöbbjüknél hiányzott a bizonyíték, ami alapján bíróság elé lehetett volna állítani őket. Viszont mindannyian rákerültek a rendőrök radarjára, azóta is figyelik őket. Egykori kínzója esetében viszont ő maga a tanú.

Masoud Aqil a Spiegel magazinnak mesélte el történetét. Azt, hogy ő volt 6015-ös számú fogoly, amikor 2014 decemberében egy másik újságíróval együtt az Iszlám Állam fogságába esett. Kurd kémeknek nézték őket. Riportra készültek, náluk volt a kamera és egy laptop is. Az utóbbit kinyitották, minden egyes Twitter-bejegyzéséért bottal ütötték a meztelen talpát. 154 bejegyzés volt. Aztán bekötött szemmel egy  saría-bíróság elé vitték őket, amely meghozta a halálos ítéletüket. De aztán végül egy kisvárosba kerültek. A lenyakazós videókból (és Guantanamóról) ismert narancsszínű kezeslábast adtak rájuk, és egy cellába lökték őket. Rendszeres verés jött, étkezésre meg penészes kenyér.

Masoud  Fotó: Der Spiegel
Masoud Aquil. Fotó: Der Spiegel

“Olyan volt, mint egy film. Néznem kellett, és várnom kellett a végét.” Amiről azt hitte, az ő vége is lesz.

Péntekenként, az ima után lelőttek néhányat a rabok közül, és arra kényszerítették a többieket, hogy mobilon nézzék a kivégzésekről készült videókat. “Nézd, újságíró, mit tettünk a barátaiddal. Téged meg elevenen elégetünk” – mondogatták neki az Iszlám Állam harcosai.

Végül fogolycserével szabadult. Európába indult az édesanyjával, az év elején érkeztek Németországba. Márciusban jött a brüsszeli terrortámadás. Úgy döntött, tennie kell valamit, hogy segítsen az ilyesmitől megvédeni Németországot. Ma két német  ügynökségnek dolgozik, a Spiegel szerint munkáltatói nagy becsben tartják. Ő pedig vállalja a nevét és az arcát is: azt mondja, meg akarja mutatni, hogy az iszlamistáknak már nincs hatalmuk fölötte.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez