Olimpia után – feladta Rióban a közbiztonsági miniszter

A tisztségben eltöltött tíz év után lemondott a brazíliai Rio de Janeiro szövetségi állam közbiztonsági minisztere, arra panaszkodva, hogy az állam nem ad pénzt a nyomort felszámolni hivatott szociális fejlesztésekre, és elharapózott az erőszak a térségben.

José Beltrame keddi lemondásának közvetlen előzménye, hogy előző nap heves összecsapások voltak rendőrök és feltételezett kábítószer-kereskedők között Pavao-Pavaozinho szegénynegyedben. A tűzpárbaj hatására pánik tört ki a lakosok körében, és több üzlet bezárt még a környező Copacabana és Ipanema negyedekben is. A rendőrség közlése szerint lelőttek három gyanúsítottat, és őrizetbe vettek többet. Egy rendőr megsebesült az órákig tartó incidenssorozatban.

Az internetre felvétel került fel arról, hogy az egyik feltételezett bűnöző a mélybe zuhan egy hegyről, miután rendőrök meglőtték.

Rióban Beltrame irányításával kezdtek el 2010-ben egy társadalmi programot, amelynek célja a nyomornegyedek felszámolása és az erőszak csökkentése volt még az idén megrendezett nyári olimpiai játékok előtt. A programot kezdetben üdvözölték a lakosok, mert a rendőrség sorra kézre kerítette vagy elűzte a drogbárókat. Később azonban többen a program ellen fordultak, mert úgy érezték, hogy a rendőrök visszaélnek a hatalmukkal és valósággal megszálltak több mint 260 bádogvárost.

Beltrame azt mondta lemondásakor: a társadalmi program első fázisa a közrend helyreállítása volt a szegénynegyedekben, de a második fázisra, a szociális fejlesztésekre már nincs pénz.

Közvetlenül az olimpiai játékok idejére a hatóságok 85 ezer rendőrt és katonát mozgósítottak a biztonság szavatolására. A riói lakosok szerint azonban az olimpia végével ismét sokat romlott a közbiztonság.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez