Nem lesz génkezelt vetőmag Európában

Erről nyilatkozott a Süddeutsche Zeitungnak a Bayer főnöke. Mi könnyebben megtehetnénk, hogy génkezelt vetőmagot árusítsunk Európában, mint a Monsanto, de nem fogjuk ezt tenni! – ígérte Werner Baumann. A Bayer 59 milliárd euróért felvásárolja az amerikai óriást, mely a környezetvédők mumusa szerte a világon. Németországban különösen erős a zöld párt, mely elérte az atomerőművek leszerelését is.

A Bayer főnöke elmondta: ő személy szerint semmi rosszat nem lát a génkezelt vetőmagokban, de olyan nagy az ellenállás az európai közvéleményben, hogy nem akar kockáztatni. Werner Baumann szerint a génkezelt vetőmagok már több mint húsz éve forgalomban vannak az USA-ban, és eddig semmilyen káros hatást nem mutattak ki.

A környezetvédők ugyanakkor pokoli házasságról beszélnek a Bayer-Monsanto frigy kapcsán. A Monsantót ugyanis nemcsak azzal vádolják, hogy a génkezelt élelmiszerrel veszélyezteti a fogyasztók egészségét, hanem hogy a növényvédő szereinek egy része kifejezetten ártalmas az emberekre! A Bayer ellen jelenleg az a fő kritika, hogy a növényvédő szerei az emberekre ugyan nem veszélyesek, de kipusztítják a méheket…  A cégek persze tagadnak, de a zöldek sokkal nagyobb befolyással bírnak Németországban, mint az USA-ban, így nem lesz génkezelt vetőmag Európában – ha a Bayer főnöke betartja ígéretét.

(Visited 19 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez