Ferenc pápánál járt Haya dubaji hercegnő

A most 42 éves Haya Bint Al Husszein hercegnő a néhai jordán király, Husszein lánya és a dubaji uralkodó, Mohammed bin Rásid Ál Maktúm sejk felesége. Emellett az ENSZ béke-nagykövete is, mások mellett Leonardo di Caprióval, Charlize Theronnal és David Barenboimmal együtt. Ebben a minőségében járt a pápánál.

Egy napot töltött Rómában a hercegnő, részt vett az “egyek a békéért” focimeccsen, és audiencián fogadta őt a Vatikánban Ferenc pápa. A beszélgetés fő témája a világ éhezőinek sorsa volt, mindketten elkötelezettei ugyanis ennek az ügynek. Haya hercegnő beszámolt a katolikus egyházfőnek a dubaji székhelyű International Humanitarian City tevékenységéről. Ezt a férje alapította 13 évvel ezelőtt, és mára a világ legnagyobb és legforgalmasabb segélyelosztójává nőtte ki magát. Az elnöke a hercegnő. Aki Rómából Port-au-Prince-be repült, hogy a hurrikán sújtotta Haitinek szállított 90 tonna segély elosztását felügyelje.

Nem most először jár ott: 2010-ben már részt vett egy hasonló misszióban a több mint százezer ember életét kioltó pusztító földrengés után. A mostani szállítmányt az ENSZ mellett egy sor nemzetközi segélyszervezet rakta össze, és a dubaji uralkodó saját Boeing 747-400-as gépén szállították a karibi országba. Víztisztítókból, szúnyoghálókból, élelmiszerekből, gyógyszerekből, sátrakból áll, és becslések szerint 340 ezer emberen segít majd. A célja mindenekelőtt az, hogy megakadályozza a kolera kitörését azokon a területeken, ahol a Matthew hurrikán emberek százezreit tette földönfutóvá.

Ha már a pápánál járt, Haya hercegnő tájékoztatta a katolikus egyházfőt a dubaji uralkodó új kezdeményezéséről, a róla elnevezett tolerancia-díjról is. Ennek célja az, hogy a fiatal arab vezetők között terjessze a megértést, a türelmet és a nyitottságot. Ugyanezért hozta létre Mohammed sejk a Nemzetközi Tolerancia Intézetet is: az arab világban a maga nemében első ilyen intézmény kutatásokat végez és publikál, de emellett tanácsokat is ad ahhoz, hogy a fiatalok és a nemzetek között hogyan lehet érvényesíteni ezeket az elveket.

Forrás: Khaleej Times

Fotó: a hercegnő egy sajtókonferencián.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez