A háború közepén a városképért aggódnak Damaszkusz vezetői

Hiába tart már öt éve a szíriai polgárháború, a főváros vezetői Damaszkusz képéért aggódnak. Az erkélyeken száradó ruhák és az elhajított szemét után magasabb bírságtételek járnak mostantól, és a kisállat-tulajdonosokkal szemben is bekeményítettek.

Damaszkusz döntéshozói tízszeresére emelték azt a bírságot, amivel azoknak kell szembenézniük, akik az erkélyeken teregetik ki a frissen mosott ruhát vagy a száradásra váró szőnyeget. Ami egyébként megszokott kép a mediterrán térségben – írja az AFP hírügynökség.

Ötezer szíriai fontot (3 ezer forint körüli összeget) fizetnek azok is, akiket azon kapnak, hogy a kocsijuk ablakán szemetet hajítanak ki, vagy hulladékot dobnak a várost átszelő Barada folyóba.

A házi kedvencek sem úszták meg az új szabályozást. Tulajdonosaiknak tudniuk kell igazolni, hogy az állat egészséges. Ellenkező esetben ők is a fenti összeget fizetik.

A helyi kormányzat képviselői azzal indokolják a szigorítást, hogy meg kell őrizni Damaszkusz szépségét, elejét kell venni a környezeti és vizuális szennyezésnek. A szíriai főváros központi részét viszonylag érintetlenül hagyta a háború. Az adóbevételek viszont csökkentek, és a döntéshozók szorgosan keresik a módját annak, hogyan pótolhatnák ezeket.

Tavaly decemberben adót vetettek ki a népszerű gyorsételre, a shawarmára és a vendéglői székekre is – emlékeztet a francia hírügynökség. Drágábbak lettek az útlevelek, akárcsak a külföldiek tartózkodási engedélyei és a kilépésért fizetendő díj a kormány ellenőrzése alatt álló határátkelőkön.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez