Airbus-főnök : a lengyelek jól átvertek minket!

Kártérítést követel Lengyelországtól az európai óriás, mert Varsó lemondta 50 Caracal tipusú helikopter megrendelését, és helyette az amerikai Blackhawk-ot választotta.

Tom Enders, az Airbus főnöke dührohamot kapott a varsói bejelentés hallatán: minket jól átvertek! Hónapokon keresztül álltak elő a lengyelek újabb és újabb, szinte teljesíthetetlen követeléssel. Mi mindent megtettünk, több tízmillió eurót költöttünk el a változtatásokra. Már megkezdtük a helikopterek gyártását is!

Aztán a varsói hadügyminisztérium egyszerre csak közölte: felbontja az Airbus-szerződést, mert a Caracal helikopterek nem felelnek meg a lengyel hadsereg igényeinek. Helyette az amerikai hadsereg Blackhawk helikopterét veszik meg. Az amerikaiak kettőt már az idén le is szállítanak. Felháborító – mondja Tom Enders. A Lockheed-Martin is részt vett azon pályázaton, melyet mi nyertünk meg! Kártérítést követelünk a lengyelektől a veszteségek miatt – hangsúlyozta az Airbus főnöke.

Hollande francia elnök is tiltakozott, de hiába. A varsói döntés végleges: az amerikaiak nyertek Európával szemben. De miért? Hivatalos válasz nincs, de a Lockheed-Martin az egyik legnagyobb lobbista a washingtoni kongresszusban. A kiéleződött amerikai-orosz viszony miatt Varsó egyre inkább számít a NATO legerősebb hadseregére, az amerikaira. A Locheed-Martin annak idején erőteljesen lobbizott Lengyelország, Magyarország és a többi ex-szocialista állam NATO tagságáért. Mostanában pedig azért, hogy a NATO “az orosz fenyegetéssel szemben ne hagyja cserben” közép-kelet-európai szövetségeseit. Senki sem lobbizik ingyen. Washingtonban különösen nem. Lengyelországban NATO-támaszpont épül, melynek alapkövét egy amerikai védelmi miniszterhelyettes rakta le.  Katonai szempontból Európa nem alternatíva Amerikához képest. Jönnek tehát a Blackhawk helikopterek Amerikából Lengyelországba, az Airbus-főnök meg szitkozódhat kedvére, az üzletnek annyi…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez