Görög szobrász mintázta volna az agyaghadsereget Kína első császárának?

A BBC összeállítást készített az agyaghadseregről, mely évezredeken át a föld alatt dicsőítette a Mennyei Birodalom első császárát, de néhány éve első számú turistacsalogatónak számít Kínában.

Hszian városában – a Mennyei Birodalom egykori fővárosában – látható jelenleg a legendás agyaghadsereg. Remekül kifaragott figurái egyéniségeket mutatnak, ami ritkaságnak számított a Mennyei Birodalomban, ahol egyénisége csakis a császárnak lehetett. Csin Sihuangti császár különösen önfejű és diktátori hajlamú volt. A birodalmat egységesnek álmodta meg, és ezt tűzzel és vassal meg is valósította. Betiltotta a régi könyveket, melyeket ünnepélyesen máglyákon égettek el.

Vajon így a 8 ezer mosolygó harcos hogy illeszkedett az első kínai császár meglehetősen monolitikus rendszerébe? Lukas Nickel bécsi professzor szerint ez úgy lehetséges, hogy görög szobrász vagy szobrászok is jelen voltak az agyaghadsereg megalkotásánál! Görögországban fejlett volt az egyéniség kultusza – ellentétben Kínával. A BBC összeállításában Li Hsziuzsen professzor asszony elismerte: hatást gyakorolhattak a görög szobrok az alkotókra.

A nemzeti öntudatra oly kényes pekingi vezetést érzékenyen érinti, hogy Kína egyik nemzeti szimbóluma esetleg külföldi mesterek keze műve is lehet. Ezért Li asszonyt önkritikára késztették. Elmondta: ő egyáltalán nem ért egyet a bécsi professzorral abban, hogy görög mesterek alkották volna a híres agyag katonák egy részét. Ő csak annyit mondott, hogy lehetett görög hatás is a szobrokat készítő mesterek műhelyeiben. A szobrokat kizárólag kínaiak készítették – hangsúlyozta a professzor asszony. A mesterek ugyanis a szobrokat ellátták a védjegyükkel. Ezek a védjegyek mind kínaiak.

Persze ez önmagában nem bizonyít semmit, hiszen a császár rendeletére évezredek óta minden külföldinek kötelező volt a kínai név felvétele. Marco Polo éppúgy kínai néven szerepelt a kínai történelemben, mint a jezsuita hittérítők, akik a katolikus egyház alapjait megteremtették a Mennyei Birodalomban. A kínai név felvétele még a császároknak is kötelező volt: Dzsingisz kán unokája, a kínai Jüan dinasztia alapítója, akit mi Kubilaj kánnak ismerünk, a kínai történelemben Hopili nevet visel, Buddha pedig a kínaiak számára Fu…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez