Rotschild tanácsa – hova érdemes most befektetni?

Olyan cégekbe, melyek nem a költségcsökkentéssel csinálnak profitot, hanem a termelékenység növelésével

Buborék alakult ki a vállalati kötvények piacán egész Európában, miután az Európai Központi Bank ezen a téren is vásárlásba kezdett. Ez eltorzítja a cégek valódi értékét. Az Egyesült Államokban sok nagy cég felvásárolja a saját részvényeit, mert nem talál igazán jó befektetést a pénzének. Valószínűleg Európában is ezt hozza majd a jövő – nyilatkozta az Edmond de Rotschild vezető közgazdásza a Le Figaro című párizsi napilapnak.

Mathilde Lemoine az interjúban azt hangsúlyozza, hogy olyan cégekbe érdemes befektetni, melyek növelni tudják a termelékenységüket, és nem olyanokba, melyek a költségek csökkentésével érnek el profitot. Be kell fektetni az emberi tőkébe is, ha növekedést akarunk elérni. A növekedés számai jelenleg kiábrándítóan alacsonyak mind az eurozónában, mind pedig az USA-ban és Japánban. A 2008-as nagy pénzügyi válság előtt a szakértők évi 2%-os növekedési potenciált tartottak reálisnak az eurozóna számára. Ma ez 1,2%. Az USA esetében ez 2,8%-ról csökkent 1,8%-ra. Az IMF minden évben kénytelen csökkenteni a várható növekedési mutatókat.

Majdnem mindenki azt hitte: a nagy pénzügyi válság elmúlik, és utána minden olyan lesz, mint volt. Nem így történt. Alacsony a növekedés üteme és alacsony a kamat is, ha egyáltalán van. A központi bankok arra akarják ösztönözni a vállalatokat és a háztartásokat, hogy ne a bankban tartsák a pénzt, hanem költsék el! Ez kicsit olyan, mint az eutanázia a pénzüket a bankban tartók számára…

Sokan azt hiszik, hogy a 0 közeli kamatkörnyezet csak átmeneti jelenség. Nem így van! – hangsúlyozza a Rotschild vezető közgazdásza. Szerinte hosszasan arra kell számítani, hogy alacsony lesz mind a növekedés üteme, mind pedig a kamatok mértéke. Közben pedig rendbe kell tenni a bankrendszert. Japánban ez még mindig nem sikerült. Ezért is nincs számottevő növekedés. Az Európai Központi Bank erre törekszik az egész eurozónában. Stabil bankrendszer nélkül ugyanis csak álmodozni lehet a tartós gazdasági fellendülésről. Ha az Európai Központi Bank sikerrel jár, akkor van esély arra, hogy lassan a növekedési pályára álljon az eurozóna is. Ehhez azonban befektetés kell nemcsak a tőkepiacon, de a munkaerő piacán is – hangsúlyozza a Rotschild vezető közgazdásza, aki a párizsi Le Figarónak adott interjút.

(Visited 21 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez