Harc a filmstúdióval: nem horrorfilmbe valók a japán babák!

A japán babakészítő mesterek nemtetszésüknek adtak hangot egy nyílt levélben, amiben kifejtik, hogy erősen sértő, amit a Universal amerikai filmstúdió művel a tradicionális japán babákkal.

A Universal oszakai gyárában ugyanis most nem túl megtisztelő szerep jut a kézműves játékoknak: a „Tatari” névre keresztelt kiállításon egy kipusztult japán faluba csöppenünk, ahol a házakban különféle félelmetes kellékek teremtenek hátborzongató atmoszférát, középpontban pedig az elátkozott babák vannak, amik a polcokon porosodnak.

„Azzal, hogy a japán babákat elátkozott vagy félelmetes tárgyként mutatják be, akadályozzák a készítőket a forgalmazásban. A japán babák kiváló művészeti alkotások. Az attrakció pedig rossz fényben tünteti fel őket a nyilvánosság előtt, és lerombolja a tradicionális kultúrát.” – szerepel a levélben.

A Universal részéről a reakció az volt, hogy a stúdió nem fogja megszüntetni a horrorisztikus attrakciót, tekintettel arra, hogy azt kifejezetten Halloween alkalmából hozták létre a látogatóknak. A babakészítő mesterek tehát bármennyire is kitartóak, nem sok
esély van rá, hogy tiltakozásuk eredménnyel jár majd.

A japán babáknak egyébként több ezer évre visszanyúló kultúrája van, és a mai napig nagy becsben tartják őket , hiszen meghatározó részei a szigetország népművészetének. Rengeteg változatuk van, minden régiónak megvan a maga verziója. Még ünnepnap is van a tiszteletükre, ez a Hinamatsuri, amit minden év március 3-án tartanak meg.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez