Keleti munkaerő pörgeti a lengyel gazdaságot

Lengyelek milliói dolgoznak Európa nyugati felében, az ő helyüket pedig ukrán, belorusz és orosz munkavállalók foglalják el. Nagy-Britanniában ma a lengyelek alkotják a legnagyobb bevándorló közösséget, több mint 800 ezer fővel. Ukrajnából legalább ennyien érkeztek az elmúlt években Lengyelországba.

A lengyelek kivándorlásának és az ukránok bevándorlásának egyetlen igazi oka van: a pénz. Olyan szakmákban, mint a kőműves vagy a teherautósofőr, 2-7 ezer zloty között mozog a havi fizetés lengyel földön, ami 500-1800 dollárt jelent. Ekkora pénzről Ukrajnában álmodni sem mernek.
Már Belorusziában és Oroszországban is jelennek meg hirdetések a lengyelországi lehetőségekről – számol be az Rt.com hírügynökség. A Moszkva hivatalos álláspontját követő honlap azt írja, hogy az olajválság előtt 4-800 ezer belorusz vállalt munkát orosz földön. Amióta az olaj és a földgáz ára a mélybe süllyedt, Oroszországot gazdasági válság sújtja. Megkezdődtek az elbocsátások, és persze a külföldiek voltak az első áldozatok. Miközben Oroszország összecsuklott, Lengyelország töretlenül fejlődik: a rendszerváltás óta több mint 4 százalék a GDP éves növekedése. Mindez munkaerőhiányt eredményezne, ha nem jönnének Keletről a gazdasági bevándorlók.
Hivatalosan 237 ezer külföldi munkavállaló dolgozik jelenleg Lengyelországban. Hatvan százalékuk ukrán, utánuk jönnek a beloruszok és az oroszok. De ez csak a jéghegy csúcsa, ugyanis a legtöbb keleti bevándorlónak nincs rendes munkaszerződése. Szociológusok szerint a keleti vendégmunkások hétszer annyian vannak, mint ahányat a hivatalos statisztikák rögzítenek. Az ukrán, belorusz és orosz dolgozókat a feketemunka nem lepi meg igazán, hiszen a hazájukban is hasonló a helyzet. A lengyel hatóságok sem firtatják nagyon a dolgot, mert a hazai vállalkozóknak komoly hasznuk van a keleti munkaerő alkalmazásából. A lengyel gazdaságnak pedig szüksége van vendégmunkásokra, mert a lakosság mintegy tizede külföldön él és dolgozik, az ő üresen hagyott állásuk az álomvilágot jelentheti az ukrán, belorusz és orosz munkavállalóknak.
szerző: Lengyel Miklós
(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez