Ivászatban a nők utolérték a férfiakat

Legalábbis Európában és Észak-Amerikában meg Ausztráliában ez a helyzet.

A szebbik nem tagjai már majdnem annyit isznak, mint a férfiak. Ennek megfelelően az egészségi problémák gyakorisága is mindinkább hasonló. Az ok: megváltoztak a társadalmi szerepek. Ezenkívül az alkohol mindinkább elérhető lett mindenki számára. Ma már a nagy cégek kifejezetten rámennek arra, hogy italozásra buzdítsák a nőket…

Hosszú idősort vizsgáltak a New South Wales University (Ausztrália) kutatói. 4 millió ember adatait vetették össze 1891 és 2001 között. A vizsgálat elvben az egész világra kiterjedt, de mivel megbízható statisztikák ezen a téren elsősorban Európában és Észak-Amerikában, no meg Ausztráliában készültek, ezért az eredmények elsősorban ezeket az országokat jellemzik. A XIX. és a XX. század fordulóján a férfiak még fölényesen vezettek. Az egy főre eső italozási alkalmak száma 2,2-szer több volt a férfiak esetében. A problémás alkoholfogyasztás 3-szor olyan gyakori volt az erősebbik nemnél. Ennek megfelelően az egészségügyi problémák, elsősorban a májzsugor is gyakrabban jelentkeztek, mégpedig 3,6-szer.

Mi változott egy évszázad alatt? A XX. és XXI. század fordulóján a nők már csaknem annyit ittak, mint a férfiak. Az italozás gyakorisága 1,1-szeres, a problematikus alkoholfogyasztás mutatója 1,2-szeres és az alkohol miatti megbetegedések száma 1,3-szoros. Ha a trendet meghosszabbítjuk egészen máig, akkor nagyon valószínű, hogy a női egyenjogúság ezen a téren immár megvalósult. Csakhogy a nők esetében nagyobb problémát jelenthet az alkoholizmus: egyrészt, mert a szervezetük érzékenyebben reagál a túlzott fogyasztásra, másrészt pedig a gyerekek miatt. Ezért a XXI. század komoly alkoholproblémával néz szembe – állapítják meg a szakértők a BBC összeállításában.

Fotó: Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez