Ahol 100 terhes nőből 25 kiskorú

Venezuelában furcsa következményei is vannak az egyre élesebben kirajzolódó gazdasági és társadalmi válságnak: egy friss jelentés szerint ugrásszerűen megnőtt a teherbe esett kiskorúak száma. Az alapvető áruk 80 százaléka hiányzik ugyanis a boltokból, és még a gyógyszerekhez, így a fogamzásgátlókhoz is szinte lehetetlen hozzájutni.

A pelenka is luxuscikknek számít, csak születési anyakönyvi kivonattal vagy orvosi igazolással adják ki, és annak is sokszor órákat kell sorban állnia érte, aki rendelkezik a szükséges iratokkal.

A pelenka után a nedves törlőkendőkre és a különféle vitaminokra lenne a legnagyobb szükség, a Datanalisis közvélemény kutató cég jelentése szerint azonban az átlag venezuelainak ezeket nehéz beszereznie, hiába töltenek az emberek legalább heti hat órát azzal, hogy sorban állnak a termékekért.

Miközben nők ezrei ténferegnek a tűző napon a pelenkára várva, Nicolas Maduro elnök szerint a média pszichológiai hadviselést folytat, és így hergeli az embereket „ideges vásárlásokra”.

A válság a kórházakat sem kerüli el, mind a magán, mind pedig a közkórházakban problémát jelent a terhes nők számára szükséges gyógyszerek, valamint fertőtlenítőszerek beszerzése. A gazdasági összeomlás, ami Venezuelát két éve érinti, csak súlyosbodott az olajárak csökkenésével, és azt jósolják, hogy az infláció idén a 100 százalékot is elérheti.

Szintén két éve, hogy Venezuela vezeti a listát a legtöbb tinédzserkori terhességet illetően Dél-Amerikában. 100 gyermeket váró nőből 25 tizenéves – a Venezuelai Központi Egyetem Telemedicine kutatása szerint. Ez az arány nem meglepő: 4760 polgárra mindössze egyetlen, 36 darabból álló óvszercsomag jut.

Egy neve elhallgatását kérő nőgyógyász úgy nyilatkozott a LatinAmerican Postnak, hogy a felvilágosító programok hiányára is visszavezethető a rengeteg korai terhesség. Marisela Navarro, az UNICEF programjában részt vevő orvos pedig arról számolt be, hogy nem ritka, amikor 13-14 éves lányok készülnek – már második – szülésükre.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez