A diákok iskola helyett élelmiszerért állnak sorba Venezuelában

Egy egész nemzedék eshet ki az oktatási rendszerből a súlyos gazdasági válsággal küzdő dél-amerikai országban. A középosztály és a szegényebb néprétegek immár nem nélkülözhetik fiaikat és lányaikat sem, mert a család helyzete oly rosszra fordult.

Az óriási infláció és az áruhiány miatt sok család arra kényszerül, hogy kivegye az iskolából gyermekét. Vagy dolgozni küldik az iskolás korú gyerekeket, vagy pedig sorban állni a boltokban. Ahol gyakran a tanáraikkal találkoznak.

Egyes felmérések szerint a tanári kar egyharmada is hanyagolja az iskolai munkát. Ehelyett sorban áll a boltban vagy valamilyen pénzkereső állást vállal. A magániskolában nincs ilyen gond. Ott rendesen fizetik a tanárokat. Csakhogy a középosztály mind kevésbé engedheti meg magának a magániskolát. Csakis az állami oktatás marad, amely teljesen lepukkadt, hiszen az államnak nincs pénze a fenntartásra sem.

Venezuela az olajra alapozta gazdaságát. Amikor az olaj ára csökkenni kezdett, az ország válságba került. Az óriási infláció és a növekvő munkanélküliség a padlóra vitte Venezuela egykor virágzó gazdaságát. A Reuters tudósítója arról számolt be, hogy a szegényebb tartományokban azért sem járatják iskolába a gyerekeket, mert nem kapnak ott naponta egyszer meleg ételt. Vannak olyan tartományok, ahol az oktatás elemi gondokkal küzd, hiszen nincs pénz az épületek fenntartására sem. Gyakori a vízhiány és az áramszünet. Ilyen körülmények között a családok a túlélésre játszanak, és a gyerekeket az iskola helyett a boltba küldik, hogy sorban állva megszerezzék a betevő falatot Venezuelában, Latin-Amerika egykor egyik leggazdagabb országában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez