Magyar orvosok Malawiban – újabb sikeres nap (videó)

Az AHU (Magyar Afrika Társaság) műtős missziójának második napja sem volt eseménytelen. De hiába voltak kisebb-nagyobb fennakadások a Blantyre-i kórházban, a magyar orvosok egy sor sikeres műtétet végeztek ma is.

A kórházban a műtétek kiírása várta a két csapatban működő öttagú magyar orvoscsapatot.

img-20161027-wa0003

A misszió tagjai az egyik műtőben egy 12 éves fiú nyaki cisztáját távolították el a nyelvcsont egy részével együtt. Az elváltozás jóindulatú volt, a fiú bátor, a műtét sikeres.

De végeztek több pajzsmirigy-eltávolítást, bonyolult belső hallójárati tumor miatti műtétet, egy egyéves kisfiúnak pedig gyulladás miatt kellett megoperálni a fülét. Minden sikeres volt – tudtuk meg az orvosmisszió munkáját segítő Szeremley Csabától, a malawi HTCC-ház vezetőjétől.

Voltak azonban izgalmak is: akadtak olyan, a műtétekhez szükséges szerek, melyekből nem volt elég a kórházban. De a fél város fél napi átrohangálása után sikerült találni szteroidot, és ígéretet kaptak a magyar orvosok arra is, hogy holnap már rendelkezésükre fognak állni a szükséges szerek. Dr. Gerlinger Imre professzor csapata felnőtteket, Dr. Katona Gábor professzoré gyerekeket műt, de ha szükséges, megnézik egymás betegeit, és konzultálnak egymással. Erre szükség is van: ma például behoztak egy beteget, akit teljesen félrediagnosztizáltak. Már el is altatták, mikor észlelték, hogy sokkal veszélyesebb a dolog – így csak mintát vettek és majd a laborvizsgálat után jöhet a műtét.

(Visited 6 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez