Két csapat két műtőben – már operálnak Malawiban a magyar orvosok

Reggel megbeszéléssel indult az AHU 14. afrikai orvosmissziójának napja. A tegnap Malawiba érkezett magyar csapat a napi és a heti műtétek menetrendjét egyeztette az ottani orvos kollégákkal.

Egy kisfiú volt az első beteg, aki a magyar orvosok kése alá került Blantyre-ben, Malawi déli részén. A 20 hónapos Ashraf Mbembán gégepapillomáját, jóindulatú gégedaganatát távolította el mikroszkópos műtéttel Dr. Katona Gábor professzor és Dr. Balogh Illés fül-orr-gégész rezidens. Az eljárás itthon rutinműtét, alig 15 percig tart. A malawi kórházban viszont csaknem egy órát vett igénybe – egyrészt a hiányos eszközfelszereltség miatt, másrészt pedig azért, mert a műtétre előkészítő személyzet egészen más tempóban dolgozik, mint a magyarországi kollégák – tudtuk meg Szeremley Csabától, a malawi Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ  (HTCC) munkatársától, aki a misszió munkáját segíti a helyszínen.

A mostani a 10 éves Magyar Afrika Társaság (AHU) első olyan missziója, amely során az orvosok operálnak is, fül-orr-gége műtéteket végeznek. Egyszerre két műtőben, mindkettőben egy magyar professzor hajtja végre a beavatkozást és egy orvos segít neki – az egyikben Dr. Katona Gábor és Dr. Balogh Illés dolgozik össze, míg a másikban Dr. Gerlinger Imre professzor és Dr. Pálinkás Edina fül-orr-gégész szakorvos-jelölt. Az aneszteziológus az egyik csapatban Dr. Bognár Judit, a másikban pedig egy malawi kolléganője. Judit igencsak csodálkozott azon, hogy a berendezést kézzel kellett pumpálni. De azt mondják, a körülmények nem olyan rosszak, mint amilyenekre számítottak.

mutet

A magyar orvosok késő délutánig műtöttek Malawiban, ahol 40 fok közeli kánikula van. A kórházból a HTCC-házba tértek vissza, ez látja őket vendégül. Azt mondják, jól érzik magukat, az afrikai ételek is ízlenek nekik. Az öttagú magyar orvoscsapatra még két hét munka vár Malawiban.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez