Mit ígért a miniszterelnök, hogy a Nissan ne hagyja el Nagy-Britanniát?

A japán autógyár, amely a Renault-val együtt a globális gazdaság egyik vezető cége, ünnepélyesen közölte: nem hagyja el Nagy-Britanniát akkor sem, ha az kilép az EU-ból! Sőt fejleszteni szándékozik modern gyárát Sunderlandben, mely 7.000 embernek ad munkát.

Nem adtunk cserébe semmit! – mondta a kormány fejlesztési államtitkára. Csakugyan? – kérdezi a mindig jól értesült Financial Times.

A mindig jól értesült londoni üzleti lap szerint kínos telefonbeszélgetés zajlott a Nissan főnöke és Theresa May miniszterelnök között. Carlos Ghosn, aki a Renault elnöke is, kerek-perec megmondta az új Vasladynek: ha nem kap különleges garanciát a brit kilépés esetére, akkor bezárja a boltot Nagy Britanniában! Áttelepíti a gyárakat Franciaországba és Spanyolországba. Sunderlandben pedig 7.000 ember elveszíti a munkáját! Theresa May a szívéhez kapott, és megadta a kért garanciákat a Nissan főnökének.

Ezek után jelentették be ünnepélyesen: a Nissan nem vonul ki Nagy-Britanniából! De mit ígért Theresa May miniszterelnök? A részletekről Greg Clark fejlesztési államtitkár tárgyalt a Nissan vezetőivel Japánban. Mégis mennyibe kerül a brit adófizetőknek mindez? – tudakolja az ellenzéki Munkáspárt. Meg persze a sajtó, melynek a kormány azt hazudta: nem adtunk semmit a Nissannak azért, hogy ne vonuljon ki Nagy-Britanniából…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez